Team Finland Knowledge -erityisasiantuntija Sari Tojkander: Yhdysvalloissa Suomi on vieläkin melko tuntematon maa
Ulkoministeriö on nimittänyt uuden erityisasiantuntijan Team Finland Knowledge -verkoston laajentuessa Los Angelesiin. Virassa asemapaikalla aloitti lokakuun lopussa filosofian tohtori ja solubiologian dosentti Sari Tojkander, joka haluaa tuoda Suomi-kuvaa enemmän esille.
Tuoreen Team Finland Knowledge -erityisasiantuntijan tehtäviin kuuluu paikallisen korkeakoulu- ja tiedemaailman seuraaminen ja siitä raportointi sekä uusien mahdollisten yhteistyöalueiden kartoitus.
Tojkanderilla itsellään on selkeä kuva siitä, mikä työssä on tärkeintä.
− Se, että voi tuoda esiin suomalaista tutkimus- ja innovaatiotoimintaa ja sitä kautta parantaa sen menestysmahdollisuuksia uusien yhteistyökuvioiden kautta.
Tojkander kertoo olevansa ennen kaikkea innoissaan uudesta pestistä.
− Tuntuu suurelta etuoikeudelta päästä näköalapaikalle Yhdysvaltoihin seuraamaan huipputason korkeakoulu- ja tiedemaailmaa.
Suomen vahvuuksia esille
Merkittävänä tehtävänään Team Finland Knowledge -erityisasiantuntijana Tojkander näkee myös laajemman Suomi-kuvan esille tuomisen.
− Vaikkakin nyt Nato-prosessin myötä ihmiset ovat alkaneet enemmän tiedostamaan, mikä Suomi on, mielestäni on tärkeää tuoda suomalaista yhteiskuntaa ja korkeakoulumaailmaa esille.
Osaajia houkuteltaessa oleellista on luonnollisesti vahvuuksien korostaminen. Tojkander painottaa, että Suomessa koulutus on korkeatasoista.
− Täällä tehdään myös paljon yhteistyötä yritysten ja yliopistojen välillä. Opiskelu on Suomessa myös suhteellisen edullista, varsinkin jos vertaa Yhdysvaltoihin.
Erityisasiantuntijan työ tarjoaa haasteiden lisäksi myös erinomaisen aitiopaikan, josta tarkkailla Yhdysvaltojen tutkimus- ja korkeakoulumaailmaa sekä meneillään olevaa teknologista kehitystä.
− Henkilökohtaisesti on myös todella mielenkiintoista päästä paikan päälle kartoittamaan pienempiä mutta korkeatasoisia organisaatioita, jotka eivät ehkä ole saaneet paljon huomiota aikaisemmin. Ja myös tutkimaan, löytyisikö sieltä potentiaalisia yhteistyökuvioita suomalaisten tekijöiden kanssa.
Mielenkiintoista on myös seurata Yhdysvalloista käsin, miten nykyinen maailmantilanne tulee vaikuttamaan yhteistyötoimintaan tulevaisuudessa.
− Monet varmasti etsivät tällä hetkellä uusia, luotettavia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, Tojkander toteaa.
Vankat yhteistyön juuret
Yli 20 vuoden uran Helsingin ja Tampereen yliopistoilla tehnyt Tojkander kokee pääsevänsä hyödyntämään osaamistaan ja kokemustaan paitsi suomalaisesta korkeakoulumaailmasta, myös kansainvälisestä yhteistyöstä.
− Yhdysvallat on ollut minulle läheinen yhteistyökumppani tutkimuksen saralla.
Amerikkalainen kulttuuri on tullut Tojkanderille tutuksi jo teini-iästä lähtien lähtien.
− Ensimmäisen kerran olin Yhdysvalloissa 15-vuotiaana kesävaihdossa. Vietin kesän Pennsylvaniassa amerikkalaisessa perheessä, ja kävin siellä myös koulua.
Myöhemmin Tojkander on matkustanut Yhdysvaltoihin sekä työn että lomamatkojen merkeissä. Uran kannalta käänteentekevä jakso oli tutkimusperiodi Harvardin yliopiston lääketieteellisessä koulussa Bostonissa vuoden 2014 syksyllä.
− Ilmapiiri oli todella inspiroiva, ja sain sieltä paljon ideoita ja yhteistyökumppaneita. Siitä sai alkunsa vuosia kestävä yhteistyökuvio Yhdysvaltojen itärannikolle.
Tojkander arvelee erityisasiantuntijan työn olevan monipuolista ja vaihtelevaa, mutta myös kiireistä. Toiminta-alue pitää sisällään Yhdysvaltain länsirannikon lisäksi myös Kanadan länsirannikon.
− Siihen kuuluvat myös kaikki tieteenalat, joten pyyntöjä mahdollisiin yhteistyökuvioihin voi tulla aika monelta eri taholta.