Hyppää sisältöön

Suomen mallin pilottiin haetaan kuntia mukaan – jaossa on lähes 10 miljoonaa euroa lasten ja nuorten harrastuksiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 28.10.2020 12.05
Tiedote

Harrastamisen Suomen malli tuo lisää harrastuksia lasten ja nuorten koulupäivän yhteyteen ensi vuoden alusta lähtien. Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa pilotin, johon haetaan parhaillaan kuntia mukaan. Hakuaika päättyy 2.12. Avustuksiin on varattu 9,5 miljoonaa euroa. Harrastukset tulee valita kunkin koulun oppilaiden toiveita noudattaen. Lasten ja nuorten toiveita kunnat voivat selvittää ministeriön Koululaiskyselyllä tai kuulemalla lapsia ja nuoria muulla tavoin. Koululaiskysely lähetetään kouluihin tällä viikolla.

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen. Pilottihaussa haetaan mukaan kuntia, jotka ovat valmiit käynnistämään toiminnan alkuvuodesta 2021. Toinen haku on ensi keväänä ja koskee syksyllä alkavaa toimintaa.

Suomen mallissa on keskeistä lasten kuuleminen heidän harrastustoiveistaan. Kunnat rakentavat omanlaisensa toteutuksen perustuen lasten ja nuorten harrastustoiveisiin. Toiminta tapahtuu kouluissa ja niiden läheisyydessä. Harrastusten järjestäjinä voivat olla urheiluseurat, taide- ja kulttuuritoimijat, nuorisojärjestöt, kunnan toimijat sekä muut lasten ja nuorten harrastustoiminnan yhteisöt.

– Harrastamisella on monia myönteisiä vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin. Mielekkään harrastuksen kautta lapset saavat ilon ja onnistumisen kokemuksia sekä kavereita. Harrastamisesta syntyvä hyvä kantaa pitkälle aikuisuuteen. Harrastamisen Suomen mallilla pyritään siihen, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus harrastamiseen perhetaustasta ja asuinpaikasta riippumatta, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskysely toteutetaan nyt neljättä kertaa ja tänä vuonna mukana on ennätykselliset 62 harrastusta, joita lapset ja nuoret voivat toivoa. Koululaiskyselyn valtakunnalliset tulokset julkaistaan 17.12.

Suomen malliin kuuluu myös valtakunnallinen harrastusviikko kouluissa. Tänä vuonna viikko järjestetään 2.–6. marraskuuta, jolloin oppilaat pääsevät kokeilemaan harrastuksia ja tutustumaan erityisesti monenlaisiin digi- ja etäharrastusmahdollisuuksiin.

Harrastusviikon uusi verkkosivusto on avautunut osoitteessa harrastusviikko.fi. Sivustolle on kerätty tietoa erilaisista harrastusmahdollisuuksista ja materiaaleja viikosta viestimisen tueksi. Sivuston ideoiden avulla harrastuskokeiluja voikin järjestää kouluissa pitkin lukuvuotta.

Hakuilmoitus: Erityisavustus kunnille harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen

Tietoa Suomen mallista ja Koululaiskyselystä

Harrastusviikko.fi-sivusto

Lisätietoja

Johtaja Tiina Kivisaari, p. 0295 330 178
Johtaja Henni Axelin, p. 0295 330 205
Neuvotteleva virkamies Iina Berden, p. 0295 330 069