Suomen kestävän kasvun ohjelman toteutus edennyt aikataulussa

Kansallisen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) tulos- ja vaikuttavuusseminaari pidettiin keskiviikkona 26.3. Helsingissä. Seminaariin osallistui laajasti RRP:n toimeenpanon viranomaisia, valvovia viranomaisia ja tuensaajia. Ohjelma on tuottanut kolmen vuoden aikana yhteensä 19 uudistusta ja 40 innovaatiota.
Elpymis- ja palautumissuunnitelman kansallinen toimeenpano alkoi keväällä 2021. Ohjelmakausi jatkuu elokuuhun 2026 asti. Parhaillaan on menossa elpymis- ja palautumissuunnitelmien toimeenpanon loppuunsaattaminen.
Ohjelman kokonaisbudjetti on 1,95 miljardia, ja se jakautuu kymmenen ministeriön hallinnonalan kesken. Yli puolet budjetista kohdistuu työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle, Opetus- ja kulttuuriministeriön osuus on ministeriöistä kolmanneksi suurin, yhteensä 211 miljoonaa euroa.
Suomessa kansallisella elpymis- ja palautumissuunnitelmalla on edistetty erityisesti työllisyyttä, osaamista, digitalisaatiota, kilpailukykyä, vihreää siirtymää sekä tutkimusta ja innovaatioita.
Tuloksia ja vaikuttavuutta
Valtiovarainministeriön mukaan merkittävä osa elpymis- ja palautumissuunnitelman piirissä määritellyistä toimenpiteistä on joko valmistunut tai hyvin aikataulussa.
RRF-rahoitusta saavia yksittäisiä tuensaajia on ollut lähes 2 000 ja tuensaajille on myönnetty rahoitusta yhteensä lähes 1,8 miljardin euron edestä.
Seminaarissa esiteltiin tukiviranomaisten näkökulmasta tuloksia sekä vaikuttavuutta, ja millaisia haasteita vaikuttavuuden arvioinnissa ja mittaamisessa on ollut.
Opetus- ja kulttuuriministeriön osalta tärkeimpiä ovat olleet panostukset osaamistason nostoon, jatkuvaan oppimiseen, ennakointitoimintaan, TKI-toimintaan sekä kulttuurin ja luovien alojen kasvuun.
Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoisen mukaan erityisesti koulutuksen digitaalisuudessa on tehty isoja edistysaskelia. Digitaalisuuden avulla mahdollistetaan opetus kriisiaikoina ja toisaalta oppiminen ja opiskelu myös töiden ohessa. Huomion arvoista myös on, että RRP:llä on tuettu jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskusta (JOTPA).
Myös resilienssin - kriisinkestävyyden - osalta RRP:n panostuksilla on vahvistettu yhteiskunnan varautumista mahdollisia tulevaisuudessa tapahtuvia kriisejä ajatellen.
Lisätietoja: Merja Niemi (OKM), puh. 029 5330 229
- Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) toimeenpano ja seuranta
- Valtiokonttorin uutiskirje Kestävän kasvun -ohjelman toimijoille