Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutusta kehitetään ministeriöiden yhteisellä hankkeella
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen edellyttää tuoretta osaamista ja uusia toimintatapoja. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat yhdessä asettaneet hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveysalan koulutustarjontaa niin, että se vastaa joustavammin yksilön ja työelämän tarpeisiin. Hankkeessa alan korkeakoulutusta tarkastellaan laajasti niin tutkintojen, täydentävän koulutuksen, harjoittelun kuin jatkuvan oppimisenkin näkökulmista.
– Sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus ja palvelujen kehittäminen edellyttävät osaavia ammattilaisia. Korkeakoulutuksen kehittämisellä varmistetaan, että laadukkaat palvelut toimivat jatkossakin asiakaslähtöisesti ja matalalla kynnyksellä, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo.
Hanke tekee vuoden 2021 aikana ehdotukset siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta voidaan tukea osaamista kehittämällä. Ehdotukset sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkintojen ja niitä täydentävien koulutusten rakenteen kehittämiseksi tehtäisiin vuonna 2022. Tutkintorakenteen tarkastelun painopisteenä ovat ammattikorkeakoulututkinnot ja yliopistojen terveystieteiden ja sosiaalityön koulutus.
– Korkeakoulut ovat keskeisessä roolissa uuden osaamisen tuottamisessa. Ne vastaavat siitä, että tutkintoon johtavassa ja tutkintoa täydentävässä koulutuksessa on laadukas, ajan tarpeisiin vastaava sisältö. Myös tutkinto- ja koulutusrakenteita on tarkasteltava, jotta koulutus voidaan toteuttaa yksilön ja työelämän näkökulmasta joustavalla ja toimivalla tavalla, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoo.
Tavoitteena on arvioida, millaisia korkeakoulujen perustutkintoja työelämässä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa ja millaista osaamista hankitaan täydentämään tutkintoon johtavassa koulutuksessa saatua osaamista. Hankkeessa tarkastellaan myös korkeakoulutukseen sisältyvän harjoittelun kehittämistarpeita ja sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen vetovoimaa.
Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä korkeakoulujen, ammattijärjestöjen ja työelämän asiantuntijoiden kanssa. Työryhmä antaa keskeiset esityksensä ministeriöille vuoden 2022 loppuun mennessä. Hankkeen loppuraportti julkaistaan vuonna 2023.
Lisätietoja:
- Hanketyöryhmän puheenjohtaja, opetusneuvos Sanna Hirsivaara, opetus- ja kulttuuriministeriö, [email protected], p. 0295 330 404
- Hanketyöryhmän varapuheenjohtaja, sosiaalineuvos Juha Luomala, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected], p. 0295 163 492