Resiliens, skyddet av kulturarv och kompetensutveckling på de nordiska ministrarnas mötesagenda i Helsingfors

De nordiska kulturministrarna och undervisnings- och forskningsministrarna sammanträdde i Helsingfors den 5 – 6 maj som en del av Finlands och Ålands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2025.
Det centrala temat för mötet i Nordiska ministerrådet för kultur den 5 maj var kultur och säkerhet. Kulturministerrådet diskuterade kulturens roll i den övergripande säkerheten och behovet av en sektorsövergripande dialog om förberedelser och beredskap.
I synnerhet fokuserade kulturministerrådet på hur de nordiska och baltiska länderna genom ett bredare samarbete ska kunna förbättra skyddet av kulturarv i kriser och krigstider. Ministrarna beslutade också att fortsätta det ekonomiska stödet till ett projekt som ger de nordisk-baltiska konstnärsresidensen en möjlighet att ta emot ukrainska konstnärer och kulturaktörer. Projektförvaltaren är Nordisk kulturkontakt som svarat för projektet 2022–2024.
- Det är viktigt att vi under ledning av Finland och Åland har inlett en dialog om kulturens roll när det gäller att förbättra den samhälleliga resiliensen. Samtidigt har vi beslutat att vi utreder möjligheterna till ett bredare nordiskt samarbete för att stärka kulturens roll i den övergripande säkerheten, säger forsknings- och kulturminister Mari-Leena Talvitie.
Kompetensutveckling och konsekvenserna av artificiell intelligens
Vid mötet i Nordiska ministerrådet för utbildning och forskning den 6 maj diskuterade ministrarna sätten att förbättra inlärningsresultaten inom den grundläggande utbildningen med särskilt fokus på ökad jämlikhet inom utbildningen och bättre inlärningsmiljöer som stöder inlärningen. I ministerrådets samarbetsprogram 2025–2030 poängteras vikten av att säkra en god skolgång och förbättra de grundläggande färdigheterna i Norden. Samarbetet kring dessa frågor fördjupas så att man satsar på nordiska analyser och lösningar genom att intensifiera expertsamarbetet och utnyttja internationella och nationella utvärderingar av utbildningsområden i de nordiska länderna.
Ministrarna diskuterade också de forsknings-, utvecklings- och kompetensbehov som den snabba utvecklingen av artificiell intelligens har skapat och hur och med vilka metoder de nordiska länderna kan tillgodose dessa behov. De nordiska länderna har utmärkta möjligheter att vara en föregångare inom vetenskap och teknik när det gäller att ta tillvara de möjligheter som digitalisering och artificiell intelligens medför
- Befolkningens starka kompetens och goda utbildningsbakgrund och en fungerande vardag är det bästa skyddet i dagens föränderliga värld. Det är viktigt att alla får en möjlighet att hänga med i denna utveckling och att vi samtidigt också ser till att vi här i Norden är i stånd att tillgodose framtidens kompetensbehov, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz.
Ålands undervisnings- och kulturminister Annika Hambrudd deltog i båda ministermötena.
- Det gläder mig att diskussionen om det nordiska samarbetet på såväl kulturområdet som utbildningsområdet fortsätter redan på hösten. I oktober ordnar Åland en nordisk-baltisk konferens i Mariehamn som handlar om olaglig handel med kulturarv och skyddet av kulturarv under fredstid. Det är av största vikt att vi fortsätter att utveckla kompetensen och möta kompetensbehoven i samarbete och på så sätt bidrar till rörligheten för kompetens, forskare och människor mellan såväl länder som sektorer, säger Hambrudd.
Finland är tillsammans med Åland ordförande i Nordiska ministerrådet 2025. Huvudtemat för ordförandeskapsprogrammet ”Norden 2025: Enat och starkt” är samhällssäkerhet, inklusive beredskap inför kriser och starkare resiliens. Ett ytterligare mål är att bidra till barns och ungas rättigheter och öka välfärden och delaktigheten i Norden.
Nordiska ministerrådets verksamhet styrs av statsministrarnas gemensamma vision om Norden som världens mest hållbara och integrerade region fram till 2030.
Bilder från kulturministerrådets möte (Flickr)
Bilder från ministerrådet för utbildning och forskning (Flickr)
Mer information:
- kultur: Riitta Heinämaa, kulturråd, tfn 0295 330 090
- grundläggande utbildning: Sini Keinonen, specialsakkunnig, tfn 0295 330 298
- forskning: Saara Vihko, undervisningsråd, tfn 0295 330 005
- högskoleutbildning: Marjo Vesalainen, undervisningsråd, tfn 0295 330 352
- ärenden som gäller Åland: Niklas Stenbäck, avdelningschef vid Ålands landskapsregerings utbildnings- och kulturavdelning, tfn 018 25230
Programmet för Finlands och Ålands ordförandeskap 2025