Pyöreän pöydän keskustelussa puntaroitiin kulttuuripolitiikan peruskysymyksiä
Mitä on kulttuuri? Mitä suomalainen kulttuuri? Onko taide kosketuksissa kansalaisiin? Miten kulttuuri voisi olla enemmän läsnä elämässä ja kaikkien saavutettavissa? Miten valtio voi parhaiten edistää taidetta ja kulttuuria? Muun muassa näistä teemoista viriteltiin keskustelua Helsingissä tiistaina 28.11. Kyseessä oli toinen ministeri Sampo Terhon tänä syksynä järjestämistä pyöreän pöydän keskusteluista. Edellisellä kerralla teemana oli kulttuuriyrittäjyys
Ministeri Sampo Terhon kanssa kulttuuripolitiikan kysymyksistä ajatuksia vaihtamaan kokoontuivat nykytaiteen museo Kiasman museonjohtaja Leevi Haapala, taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala, kirjailija Sirpa Kähkönen, näyttelijä Jarkko Lahti, kustantaja Saara Tiuraniemi, kuvataiteilija Katja Tukiainen, Taideyliopiston vararehtori Paula Tuovinen sekä tanssija-koreografi Jorma Uotinen.
Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on meneillään useita kulttuurin ja taiteen toimialaan vaikuttavia hankkeita. Valtionosuusjärjestelmää ja vapaata kenttää koskeva uudistustyö alkaa valmistelutyön osalta olla loppusuoralla, ja taide- ja taiteilijapolitiikan kehittämiselle valmistellaan suuntaviivoja.
Monipuolista ja puhuttelevaa
Ministeri Terho ei ota kantaa siihen, mikä on taidetta tai korkeakulttuuria ja mikä viihdettä tai populaaria - tai kuinka tärkeää eron tekeminen ylipäänsä on.
- Kaikkien esitysten ja teosten ei tarvitse puhutella kaikkia. Olisi hyvä, että meillä olisi sillä tavoin monipuolinen taide- ja kulttuuritarjonta, että mahdollisimman moni löytäisi siitä itselleen sopivaa tarjontaa, Terho totesi.
- Pidän tärkeänä sitä, että tapahtuipa kulttuurinen ilmaisu missä muodossa tahansa, se puhuttelisi ihmisiä. Taide on kulkenut aina kansakunnan matkassa. Se tulkitsee ja kiteyttää yksittäisempiä kokemuksia suuremmiksi kertomuksiksi. Joskus taide kulkee edellä ja avaa tietä tulevalle. Joskus kyseenalaistaa ja provosoi.
Terhon yhtenä tavoitteena on edistää kulttuuriyrittäjyyttä. Ymmärrystä ministeriltä löytyy myös taiteen tuelle.
- Olisi suotavaa, jos kulttuurin tekijät ja tuottajat löytävät yhä enemmän myös mahdollisuuksia, jotka johtavat ainakin jollain aikavälillä myös markkinoilla menestymiseen. Yhtä lailla pidän tärkeänä, että meillä on tukimekanismeja, jotka mahdollistavat myös sellaisten tuotteiden, esitysten ja tuotantojen tekemisen, joille markkinakysyntä on liian vähäistä.
Tilaisuudessa ministeri Terho haastoi keskustelijoita pohtimaan, kuinka valtio, kunnat ja muut toimijat voisivat parhaiten onnistua tehtävässään edistää kulttuuria ja taidetta. Antoisa keskustelu teki näin pitkän kaaren kulttuurin perusolemuksen pohdinnasta taiteen ja taiteilijoiden asemaan vaikuttaviin kysymyksiin.