KiVassa Koulussa ei kiusata

Julkaisuajankohta 30.8.2006 7.00
Tyyppi:Tiedote -

Kiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -ohjelman julkistaminen keskiviikkona 30.8.2006 klo 10.00, opetusministeriö, Meritullinkatu 1, kokoushuone Venla (B437) Opetusministeriö ja Turun yliopiston psykologian laitos ja Oppimistutkimuksen keskus allekirjoittivat keskiviikkona sopimuksen koulukiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -ohjelman kehittämisestä.

Opetusministeri Antti Kalliomäki sanoi tilaisuudessa olevansa iloinen siitä, että nyt liikkeelle saatetun kehittämistyön tuloksena tulevaisuudessa koulukiusaamisen vastainen toiminta on luonnollinen asia jokaista kouluyhteisöä. - Toimenpideohjelman kehittäjiksi on saatu oman alansa huippuosaajat, joilla on takanaan pitkä kokemus ja vahva tietotaito. Onnistuakseen ohjelma tarvitsee meitä kaikkia - jokainen meistä voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa, totesi Kalliomäki.

Opetusministeriön rahoittaman koulukiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -ohjelman kehittäminen alkaa Turun yliopiston psykologian laitoksen ja Oppimistutkimuksen keskuksen yhteistyönä. Vahvasti tutkimustietoon perustuva ohjelma on suomalainen innovaatio, joka tulee tarjoamaan työkaluja kiusaamisen vähentämiseen ja ennaltaehkäisemiseen. Ohjelma suunnataan niin opettajille, oppilaille kuin vanhemmillekin. Se tulee sisältämään toimenpiteet luokka-asteille 1.–3., 4.–6. ja 7.–9. suomen- ja ruotsinkielisinä. KiVa Koulu -ohjelma on osa opetusministeriön vuonna 2006 käynnistämää pitkän aikavälin toimenpidekokonaisuutta, jonka tarkoituksena on lisätä kouluhyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä. Toimenpidekokonaisuuden tavoitteena on kehittää koulua lasten ja nuorten hyvinvointia edistäväksi.

Kokonaisuudessaan KiVa Koulu -ohjelma on valmis valtakunnalliseen levitykseen syksyllä 2009.

Ensimmäisenä keväällä 2007 valmistuvat 4.–6.-luokkalaisille suunnatut toimenpiteet. Kokeilukoulujen valinta alkaa syksyn 2006 aikana. Syksyllä 2007 otetaan 4.–6.-luokkalaisille suunnatut KiVa Koulu -toimenpiteet käyttöön kokeilukouluissa. Keväällä 2008 kehitetään toimenpiteet vuosiluokkien 1.–3. ja 7.–9. käyttöön.

KiVa Koulu -ohjelman toimenpiteet kohdistuvat kaikilla vuosiluokilla koulu-, luokka- ja yksilötasoille. Koulujen henkilökunnalle tullaan tarjoamaan tietoa kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Koko kouluyhteisö sitoutetaan kiusaamisen vastaiseen työhön. Koulun kokouspäiviä ja vanhempainiltoja varten kehitetään materiaaleja ja menetelmä, jonka avulla koulu voi arvioida käytäntöjään ja valmiuttaan ottaa KiVan Koulun toimenpiteet käyttöön.

Ohjelmalla pyritään vaikuttamaan koko luokkaan ja korostetaan jokaisen oppilaan vastuuta yhteisestä hyvinvoinnista – KiVa Koulu tehdään yhdessä. Kiusaamista sivusta seuraaville oppilaille tarjotaan keinoja tukea kiusattua tai osoittaa, että he eivät hyväksy kiusaamista. Koulun aikuisille kehitetään keinoja puuttua välittömästi kiusaamistapauksiin sekä tarjota apua ja tukea oppilaille yhteistyössä kodin kanssa. Lisäksi luodaan virtuaalinen oppimisympäristö, joka sisältää kiusaamisen vastaisen pelin.

Opettajien koulutus käynnistyy vuoden 2007 alussa. Opettajille kehitetään keinoja havaita kiusaaminen, tarttua esille tuleviin tapauksiin ja keskustella kiusaamisesta lasten kanssa sekä työnohjausta. Jokaisessa kokeilukoulussa tulee toimimaan kolmen opettajan tiimi, joka saa lisäksi jatkuvaa työnohjausta ensimmäisen vuoden ajan: tämän jälkeen ohjaus tapahtuu verkkoympäristössä. Ohjelman kehittäjät kouluttavat ensimmäiset mukaan tulevat opettajat, jatkossa luodaan valtakunnan kattava koulutusverkosto.

Tarkoituksena on luoda nykyaikainen, vetovoimainen ja kansainvälisesti korkeatasoinen kiusaamisen vastainen interventio-ohjelma, jonka toimenpiteiden tuloksellisuutta tutkitaan alusta lähtien. Koulukiusaamista vastustavan toimenpideohjelman vaikuttavuudesta ja sitä selittävistä tekijöistä toteutetaan kansainvälisestikin tarkasteltuna ainutlaatuinen tutkimushanke. Ensimmäisiä tietoja ja tuloksia vaikuttavuudesta saadaan vuosiluokkien 4.–6. osalta jo keväällä 2008.

KiVa Koulu -ohjelman taustalla pitkä kokemus ja vankka tutkimustieto

KiVa Koulu -ohjelman vastuulliset johtajat ovat psykologian professori Christina Salmivalli ja PsT, Oppimistutkimuksen keskuksen johtaja Elisa Poskiparta Turun yliopistosta.

Christina Salmivalli on kansainvälisesti tunnettu koulukiusaamisen ja lasten vertaissuhteiden tutkija. Hän on tutkinut kiusaamista 1990-luvun alkupuolelta saakka. Salmivalli johti 1999 alkanutta Suomen Akatemian rahoittamaa koulukiusaamisen interventiohanketta ja sai vuonna 2004 valtion tiedonjulkistamispalkinnon kirjastaan Koulukiusaamiseen puuttuminen: Kohti tehokkaita toimintamalleja.

Elisa Poskiparta toimii johtajana Turun yliopiston Oppimistutkimuksen keskuksessa, joka on poikkitieteellinen psykologian ja kasvatustieteen tutkimus- ja kehittämisyksikkö. Sen toiminnan kohteet ovat tutkimus ja siitä saatavan tiedon saattaminen oppimisen ja oppimisvaikeuksien parissa työskentelevien eri ammattiryhmien käyttöön koulutuksen, kliinisen asiakastyön ja tuotekehittelyn avulla. KiVa Koulu -ohjelman rakentamisessa ja sen valtakunnallisessa levityksessä tullaan hyödyntämään Oppimistutkimuksen keskuksessa vuosien myötä kertynyttä tietotaitoa.

-- -- --

Kiusattujen lasten ja nuorten määrä ei ole vähentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Jatkuvan kiusaamisen kohteeksi joutuu noin 5-10 % suomalaisista peruskoululaisista.

-- -- --

Lisätietoja:

- johtaja Eeva-Riitta Pirhonen, puh. (09) 160 77268
- kehittämispäällikkö Kristiina Laitinen, puh. (09) 160 77325
- Christina Salmivalli, puh. 0400-508354, 02-333 5426, [email protected]
- Elisa Poskiparta, puh. 041-5362602, 02-333 8599, [email protected]

- www.kivakoulu.utu.fi