Hyppää sisältöön

Det nordiska ordförandeskapet fokuserar på digitalisering, öppenhet och delaktighet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 31.12.2015 11.33
Nyhet

Finland är ordförande för Nordiska ministerrådet 2016. Ordförandeskapet återkommer vart femte år och erbjuder en möjlighet att lyfta det nordiska samarbetets profil i Finland, att samla nordiska kolleger till möten och evenemang på olika håll i Finland samt framför allt att föra det nordiska samarbetet och utvecklingen i en för Finland önskad riktning.

Till undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde hör kultur, utbildning, forskning samt barn- och ungdomssamarbete. Dessa är centrala i det nordiska samarbetet. Det övergripande temat för ordförandeskapet är vatten, natur och människor.

Utbildning och forskning

Centrala teman i sektorprogrammet för utbildning och forskning är digitalisering, delaktighet, kompetensutveckling och öppen vetenskap.

Året inleds med Bett-mässan för digital inlärning i London, där de nordiska länderna gemensamt kommer att presentera sig. Kunskapskedjan granskas som helhet och under året ordnas bl.a. en konferens om småbarnspedagogik den 22 september, seminarier om vuxnas arbetslivsberedskap, om att stöda baskunskaper och om högskoleutbildningens kvalitet i de nordiska länderna.

En särskild diskussion förs om situationen med asylsökande och dess inverkan på utbildningssystemet. Under året behandlas också nordiska avtal och främjandet av mobilitet mellan de nordiska länderna.

I samband med årsseminariet för Öppen vetenskap och forskning (ATT) ordnas i november ett nordiskt seminarium om öppen vetenskap.

Kultur

Sektorprogrammet för kultur bygger på de fem temahelheterna i strategin för kultursamarbete: ett hållbart Norden, ett kreativt Norden, ett interkulturellt Norden, unga i Norden och ett digitalt Norden.

Utgångspunkten för sektorprogrammet är den för Norden viktiga kulturella öppenheten, som är väsentlig även för välmående och delaktighet. Det är viktigt att alla invånare känner sig som hemma i Norden och att även den nordiska kulturen upplevs som något som man identifierar sig med.

Centrala evenemang under ordförandeskapsåret är UNESCOs konferens om yttrandefrihet den 3-4 maj i Helsingfors, ett seminarium om digitala samlingar i samarbete med Finlands nationalmuseum 9.-10.2, ett arkitekturseminarium samt ett samt ett seminarium om hållbart tänkande inom konstpolitiken under hösten 2016.

Unga

Den nordiska barn- och ungdomskommittén NORDBUK samarbetar med såväl utbildnings- som kultursektorn under året och 26.–28.9. ordnas på Borgbacken en omfattande ungdomskonferens – Broar – som behandlar ungas delaktighet och välmående och som samlar unga och yrkesmänniskor från olika branscher. Under Finlands ordförandeskap godkänner man även den reviderade samnordiska strategin för barn- och ungdomssamarbete.

Prioritetsprojekt

Under året satsar man även på tväradministrativt samarbete. Undervisnings- och kulturministeriet är med i det treåriga prioritetsprojektet  Ett innovativt och öppet Norden med välmående människor 2020. Prioritetsprojektet behandlar den nordiska välfärdsmodellen och drivs av social- och hälsovårdsministeriet och arbets- och näringsministeriet. Centrala teman är mångfald, likvärdighet, jämställdhet mellan könen och en kulturellt hållbar utveckling.

Projektet kör igång med en konferens om kultur, hälsa och välfärd i Åbo 27.–28.1.


Länkar:

  • UKM:s ordförandeskapssidor och evenemangskalender 
  • Finlands officiella webbplats för ordförandeskapet: http://www.norden2016.fi (utrikesministeriet), fr.o.m. 1.1.2016.
  • Ordförandeskapet i sociala medier: #norden2016