Onnistunut puoliväliriihi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.5.2025 10.00
Tyyppi:Kolumni

Ministeri Sandra Bergqvist on tyytyväinen yhteistyöhön hallituksen puoliväliriihessä. Hän iloitsee erityisesti Harrastamisen Suomen malliin kohdistuvista panostuksista ja muista liikuntaa ja urheilua koskevista tulevista toimenpiteistä.

Istuimme viime viikolla koko hallituksen kesken pieteetillä remontoidussa Smolnassa. Parin aamusta iltamyöhään kestäneen työpäivän ajaksi kokoonnuimme neuvottelemaan hallituksen puoliväliriiheen. Olen itse maatilalta kotoisin, enkä siinä kristallikruunujen alla malttanut olla ajattelematta esivanhempiani, jotka aikanaan ovat savuisessa riihessä tehneet kovaa fyysistä työtä kuivatakseen ja puidakseen viljaa. 

Kovaa työtä hallituksen puoliväliriihikin oli, mutta tietenkin hyvin eri tavalla. Tavoite riihessä on kuitenkin hyvin sama kuin menneinä aikoina: hyödynnetään aikaisemmat panostukset ja tehdään yhdessä työtä tulevaisuutta varten, jotta kaikilla jatkossakin olisi leipää ja hyvinvointia – vaikeinakin aikoina.

Puoliväliriihessä keskustellaan sekä valtion tuloista ja menoista että päätetään niin sanotuista pöytäkirjamerkinnöistä, eli eri asioita koskevista kirjauksista, joilla linjataan hallituksen työtä tulevina kahtena vuotena.

Olen erityisen iloinen siitä, että onnistuimme estämään leikkaukset nuoriso- ja urheilujärjestöiltä. Opetus- ja kulttuuriministeriöön kohdistuvista säästötoimista ainoastaan pieni vähennys rakentamisen investointiavustukseen vaikuttaa myös omaan hallinnonalaani liikuntapaikkarakentamisen kautta.

Yksittäisistä päätöksistä olen erityisen iloinen siitä, että hallitus osoittaa Harrastamisen Suomen malliin pysyvän 5 miljoonan euron korotuksen. Tämä on panostus, joka lisää harrastusmahdollisuuksia merkittävästi sellaisille lapsille ja nuorille, joilla ei ole aiemmin ollut harrastusta, ja joiden perheissä on sosioekonomisia riskitekijöitä. Päätös tarkoittaa pysyvää korotusta nykyisestä 14 miljoonasta 19 miljoonaan, ja sillä tulee olemaan merkittävä käytännön vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Toimialaani kuuluu myös opintotuen uudistus. Tämä työ etenee, ja vahvistamme erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien opiskelijoiden asemaa, vähennämme alaikäisten velkaantumista ja turvaamme perheellisten opiskelijoiden aseman.

Urheilun ja liikunnan osalta päätöspöytäkirjaan tehtiin useita hyviä kirjauksia. Esimerkiksi Olympiakomitean ja urheilujärjestöjen pitkäaikainen toive mahdollisuudesta myöntää monivuotista valtiontukea urheilujärjestöille toteutuu. Tämä luo pitkäjänteisyyttä ja turvaa sekä urheiluliikkeelle että yksittäisille urheilijoille. 

Lisäksi päätimme selvittää mahdollisuuksia luoda huippu-urheilijoille työpaikkoja puolustusvoimissa, poliisissa, tullissa, rajavartiolaitoksessa ja pelastustoimessa. Puolustusvoimissa meillä on jo nyt muutamia tällaisia virkoja, mutta kansainvälisesti vertailtaessa niitä on hyvin vähän. Saimme myös kauan odotetun päätöksen valtion ylimääräisen urheilijaeläkkeen tason nostamisesta, jotta eläke on saatavilla kaikille kriteerit täyttäville. Lopuksi kehitämme myös rahoitusmallin, jonka avulla voidaan järjestää urheilun suurtapahtumat Suomessa. 

Minun on myönnettävä olevani tyytyväinen neuvottelujen tulokseen itselleni tärkeiden asioiden osalta. Onnistuin torjumaan pahimmat leikkaukset ja sain pöytäkirjaan hyviä kirjauksia tulevista toimenpiteistä. Riihiteema jatkaakseni: ”Tyhjä säkki ei pystyssä pysy, mutta täysi tuo tyytyväisyyden.”

Sandra Bergqvist 
Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri