Nuorten työpajatoiminnan järjestäjänä voi toimia kunta, kuntayhtymä, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys tai säätiö.
Hakija valitsee hakemuksessa oman organisaationsa organisaatiomuodon.
Hakemuksessa arvioidaan, täyttääkö hakijan nuorten työpajatoiminnan organisaatiomuoto valtioneuvoston asetuksessa nuorisotyöstä ja –politiikasta 211/2017 säädetyn vaatimuksen.
Hyväksytään, jos hakijan organisaatiomuoto on valtioneuvoston asetuksen mukainen.
Hylätään, jos hakijan organisaatiomuoto on jokin muu kuin valtioneuvoston asetuksessa mainittu.
Peruste 1: Nuorten työpajatoiminnan tehtävänä on valmennuksen avulla parantaa nuoren valmiuksia päästä koulutukseen, suorittaa koulutus loppuun ja päästä avoimille työmarkkinoille tai muuhun tarvitsemaansa palveluun.
Nuorten työpajatoiminnan valtionapukelpoisuuden hakijaa arvioidaan suunnitellun toiminnan sisällön ja asetettujen tavoitteiden sekä niihin liittyvien seuranta- ja arviointijärjestelmästä saatavien tietojen keruusuunnitelman perusteella. Keruusuunnitelman tulee sisältää tietoa esimerkiksi nuoren sijoittumisesta työpajajakson jälkeen. Suunnitellun toiminnan tulee olla nuorille soveltuvaa ja työturvallisuudesta tulee olla suunnitelma. Lisäksi edellytetään tietoa nuorten työpajaohjaajien koulutuksesta ja ammattitaidosta toteuttaa suunniteltua toimintaa nuorille.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorten työpajatoiminnan suunniteltu sisältö ja asetetut tavoitteet ja tarve on kuvattu ja toteutussuunnitelma on realistinen ja jos hakija on kuvannut työpajatoiminnan seuranta- ja arviointijärjestelmästä saatavien tietojen keruusuunnitelman.
Nuorten työpajaohjaajien koulutuksen ja ammattitaidon tulee olla riittävää toiminnan järjestäjän suunnittelemaan nuorten työpajatoimintaan. Nuorten työpajatoiminnalle tulee olla tarve.
Hylätään, jos nuorten työpajatoiminnan suunniteltu sisältö ja asetetut tavoitteet sekä niiden toteutussuunnitelma eivät ole realistisia esim. taloudellisten kustannusten tai hakijan käytettävissä olevien toimitilojen vuoksi. Hakemus hylätään, jos hakija ei ole kuvannut, miten se toteuttaa työpajatoiminnan seuranta- ja arviointijärjestelmästä saatavien tietojen keruusuunnitelmaa. Hakemus hylätään, jos toiminnan järjestäjä ei ole kuvannut nuorten työpajaohjaajien koulutus- ja ammattitaitovaatimuksia tai nuorille suunnatun toiminnan
sisältöä.
Peruste 2: Nuori valmentautuu tekemällä työtä tai työtoimintaa omien edellytystensä mukaan.
Arviointi: Arvioidaan sitä, että nuori voi valmentautua hakijan toteuttamalla nuorten työpajalla tekemällä työtä tai työtoimintaa omien edellytystensä mukaan. Hakijan on kuvattava nuorille suunnitellut valmennusmenetelmät erillisessä liitteessä, joka tulee lähettää hakemuksen liitteenä. Valmennusmenetelmiä koskevaan kysymykseen vastataan joko kyllä tai ei.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos työpajalla on valmennusmenetelmät ja jos valmennusmenetelmät on kuvattu.
Hylätään, jos työpajalla ei ole kuvattuja valmennusmenetelmiä tai -palveluja käytössä.
Peruste 3: Nuorten työpajalla tehdään nuorelle henkilökohtainen valmennussuunnitelma yhdessä nuoren kanssa.
Arvioidaan, tehdäänkö hakijan toteuttamalla työpajalla yhdessä nuoren kanssa henkilökohtainen valmennussuunnitelma nuoren työpajajaksolle. Hakija vastaa kysymykseen kyllä tai ei.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos valmennussuunnitelma tehdään yhdessä nuoren kanssa.
Hylätään, jos valmennussuunnitelmaa ei tehdä yhdessä nuoren kanssa.
Peruste 4a: Nuorten työpajalla on riittävä määrä valmentavaa henkilöstöä, jolla on tarkoituksenmukainen valmennusosaaminen. Nuorten työpajalla tulee olla nuorten yksilö- ja työvalmennusosaamista.
Valmentavan henkilöstön riittävyys: Valmentavan henkilöstön riittävyyttä arvioidaan seuraavasti: henkilöstön määrä (hakemuksen kysymys 5a) suhteessa nuorten määrään. Pääsääntöisesti nuorten työpajalla on oltava enemmän kuin yksi valmentaja. Jos työpajalla on vain yksi työntekijä, hakijan tulee liitteessä selvittää, miten nuorten turvallisuus ja toiminnan sujuminen taataan esim. työntekijän sairaustapauksissa.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorten työpajalla on yksi tai useampi kokopäiväinen valmentaja. Työpajalla, jossa on yksi kokopäiväinen valmentaja, tulee liittää hakemukseen selvitys, jossa kuvataan, miten työpajalla taataan nuorten turvallisuus ja toiminnan sujuminen, kun työpajalla on yksi kokoaikainen valmentaja.
Hylätään, jos nuorten työpajalla on vähemmän kuin yksi kokopäiväinen valmentaja ja/tai jos nuorten työpajalta puuttuu selvitys, jossa kuvataan, miten työpajalla taataan nuorten turvallisuus ja toiminnan sujuminen silloin kun työpajalla on yksi kokoaikainen valmentaja.
Peruste 4b: Valmentavan henkilöstön tarkoituksenmukainen valmennusosaaminen: Valmentavan henkilöstön yksilö- ja työvalmennusosaaminen arvioidaan valmennushenkilöstön koulutustaustan ja työkokemuksen perusteella. Valmentavalla henkilöstöllä tulee olla korkeakoulu tai 2. asteen tutkinto tai muu vastaava koulutus sekä vähintään 1 vuoden mittainen kokemus nuorten parissa tehdystä työstä tai valmennuksesta
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos henkilöstöllä on riittävä koulutus ja työkokemus nuorten parissa tehdystä työstä.
Hylätään, jos henkilöstöllä ei ole riittävää koulutusta ja työkokemusta nuorten parissa tehdystä työstä.
Peruste 5: Nuorten työpajatoiminta edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa.
Arvioidaan, edistääkö hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy.
Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty.
Peruste 6: Nuorten työpajatoiminta tukee nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista.
Arvioidaan, tukeeko hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta tukee nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy.
Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty.
Peruste 7: Nuorten työpajatoiminta tukee nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa.
Arvioidaan, tukeeko hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta tukee nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy.
Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty.
Peruste 8: Nuorten työpajatoiminta edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista.
Arvioidaan, edistääkö hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy.
Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty.
Peruste 9: Nuorten työpajatoiminta parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.
Arvioidaan, parantaako hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten kasvu- ja elinoloja. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy.
Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty.
Peruste 10: Nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys.
Arvioidaan, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa em. nuorisolain lähtökohtia.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy.
Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty.
Peruste 11: Nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen.
Arvioidaan, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa em. nuorisolain lähtökohtia.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy.
Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty.
Peruste 12: Nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtaa monialainen yhteistyö.
Arvioidaan, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtaa monialainen yhteistyö. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtaa monialainen yhteistyö.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty.
Peruste 13: Nuorten työpajatoiminnan hakija on laatinut ja ylläpitää vuosittaista nuorten työpajatoiminnan toimintasuunnitelmaa. Toimintasuunnitelmassa tulee kuvata työpajatoiminnan tavoitteet. Voimassa oleva toimintasuunnitelma tulee liittää valtionapukelpoisuushakemuksen liitteeksi.
Arviointi: hyväksytään/hylätään
Hyväksytään, jos toimintasuunnitelma on tehty ja jos siinä on kuvattu työpajatoiminnan tavoitteet ja jos toimintasuunnitelma on hakemuksen liitteenä.
Hylätään, jos toimintasuunnitelmaa ei ole tehty tai jos toimintasuunnitelmasta puuttuu työpajatoiminnan tavoitteet tai jos toimintasuunnitelma ei ole hakemuksen liitteenä.
Peruste 14: Nuorten työpajatoiminnan taloutta ja hallintoa hoidetaan hyvin.
Arvioidaan, onko hakijan suunnitteleman tai toteuttaman nuorten työpajatoiminnan taloutta ja hallintoa hoidettu hyvin. Hakija vastaa kysymyksiin:
- onko työpajatoiminnallenne tehty rahoitussuunnitelma (rahoitussuunnitelma liitteenä).
- onko työpajatoiminnallenne asetettu ohjausryhmä tai vastaava ryhmä?
Hakija vastaa kysymyksiin kyllä tai ei.
Arviointi: hyväksytään/hylätään.
Hyväksytään, jos toiminnan järjestäjä on tehnyt toiminnalleen rahoitussuunnitelman ja asettanut ohjausryhmän tai vastaavan ryhmän. Rahoitussuunnitelman tulee olla hakemuksen liitteenä.
Hylätään, jos toiminnan järjestäjä ei ole tehnyt toiminnalleen rahoitussuunnitelmaa tai rahoitussuunnitelma puuttuu hakemuksesta tai/eikä toiminnan järjestäjä ole asettanut toiminnalle ohjausryhmää tai vastaavaa ryhmää.
Peruste 15: Nuorten työpajatoiminnan järjestäjä seuraa toimintansa tuloksia. Nuorten työpajatoiminnan järjestäjällä on käytössään:
- työpajavalmennuksen toiminnan seurantajärjestelmä, johon kirjataan tiedot nuorten saamasta valmennuksesta sekä
- arviointijärjestelmä, johon nuoret voivat antaa palautteensa työpajavalmennuksesta.
Nuorten työpajatoiminnan järjestäjällä tulee olla nuorten työpajavalmennuksen toiminnan seuranta- ja arviointijärjestelmä, johon kirjataan nuorten saaman valmennuksen tiedot ja johon nuoret voivat antaa palautteensa työpajavalmennuksesta. Hakija täyttää kohtaan 1) käyttämänsä toiminnan seurantajärjestelmän nimen ja kohtaan 2) käyttämänsä arviointijärjestelmän nimen. HUOM! Jos hakijalla on seuranta- ja arviointijärjestelmä, niin hakijan tulee silti täyttää kysymyksen kohdat 1) ja 2).
Arviointi: hyväksytään/hylätään.
Hyväksytään, jos toiminnan järjestäjällä on toiminnan seuranta- ja arviointijärjestelmä.
Hylätään, jos toiminnan järjestäjällä puuttuu joko toiminnan seurantajärjestelmä tai arviointijärjestelmä.
Peruste 16: Nuorten työpajatoiminta on ympärivuotista toimintaa ja työpajan tilat, varustus ja työvälineet soveltuvat nuorille sekä ohjattuun nuorten työpajatoimintaan ja miten huolehditaan työpajan työturvallisuudesta.
Hakijan tulee kuvata ympärivuotisen nuorten työpajatoiminnan sisältöä eli miten nuorten työpajatoiminnan tilat, varustus ja työt mahdollistavat ohjatun nuorten työpajatoiminnan, miten valmennus toteutetaan ja miten on huolehdittu työturvallisuudesta. Hakijan tulee nimetä/kuvata niitä töitä ja tehtäviä, joissa nuorilla on mahdollisuus suorittaa valmentautumistaan.
Työpajatoiminnan järjestäjän tulee vastata kaikkiin seuraaviin kysymyksiin:
- onko nuorten työpajatoiminta ympärivuotista?
- soveltuvatko nuorten työpajatoiminnan tilat, varustus ja työt ympärivuotiseen ohjattuun toimintaan?
- onko nuorten ja työpajavalmentajien työturvallisuus otettu työpajalla huomioon?
- onko työpajatoiminnassa erilaisia valmennusyksiköitä tai työtehtäviä, jotka sopivat työpajan nuorille?
- soveltuvatko työpajatoiminnan käyttämät varusteet (esim. työasut, suojavarusteet) ja työvälineet nuorille suunnatun työpajatoiminnan tarpeisiin?
Arviointi: hyväksytään/hylätään.
Hyväksytään, jos kysymyksen 16 kaikkiin kohtiin on vastattu kyllä.
Hylätään, jos kysymyksen 16 kaikkiin kohtiin ei ole vastattu tai jos yhdenkin kysymyksen vastaus viidestä kysymyksestä on kielteinen.