Hyppää sisältöön

Statsprisen för scenkonst och danskonst 2004

Undervisningsministeriet
Utgivningsdatum 26.10.2004 9.00
Pressmeddelande -

Statens scenkonstkommission har beviljat statspriset för scenkonst år 2004 (13 000 euro) till ljus- och ljudplanerare Ilkka Volanen och statens danskonstkommission har beviljat statspriset för danskonst år 2004 (13 000 euro) till verksamhetsledare Raija Ojala. Prisen överräcktes av Kalevi Kivistö, överdirektör vid undervisningsministeriet, den 26 oktober 2004 i Helsingfors.

Ilkka Volanen (f. 1950) arbetar som ljus- och ljudplanerare på frilansbasis. Han har i över 30 år arbetat inom teatern, med modern dans och teatergrupper i Finland och Sverige. Han är också känd som installationskonstnär samt för sin arkitektur- och utställningsbelysning. Han har fungerat som konsult för museernas av-system och undervisat i ljus- och ljudplanering vid Teaterhögskolan och andra läroinrättningar.

Verksamhetsledare Raija Ojala (f. 1952) har segt och oförtröttligt arbetat för den moderna dansen i Finland. Hon har sedan 1997 lett verksamheten i Centret för modern dans - Zodiak. Ojala arbetar i inhemska och utländska nätverk för scenkonst; hon deltar i planeringen av flera dansfestivaler, såsom Liikkeellä marraskuussa, Tanssiareena och Sivuaskel. Hon har aktivt varit med i Kabelfabrikens administration och främjat föreställnings- och arbetsförhållandena inom scenkonsten och för enskilda konstnärer samt residensverksamheten i Kabelhuset.

Statens scenkonstkommissions prismotiveringar (endast på finska):

Valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volanen (s. 1950) on monipuolinen taiteilija, joka on vaikuttanut omalla työllään ja persoonallaan voimakkaasti suomalaisen valo- ja äänisuunnittelun kehittymiseen. Hänen työskentelynsä teatterikorkeakoulun opetusteatterissa opetti 70-luvulla kokonaisen ohjaajasukupolven mieltämään valon ja äänen keskeiseksi osaksi teatteri-ilmaisua. Valon ja äänen nouseminen tasa-arvoiseksi taiteelliseksi ilmaisuvälineeksi on ollut sekä tekninen että asenteellinen muutosprosessi. Ilkka Volasen panos tässä prosessissa taiteilijana ja opettajana on ollut erittäin merkittävä. Hän on toiminut aktiivisesti siellä, missä on haettu uusia ratkaisuja, uutta toimintatapaa ja uudenlaista taiteellista ilmaisua. Varhaisena esimerkkinä tästä voidaan mainita teos Pete Q, joka on osa suomalaista teatterihistoriaa.

Volanen on työskennellyt yli kolmekymmenvuotisen uransa aikana maan suurimmissa teattereissa sekä pienissä ryhmissä. Hän on ensimmäisiä valosuunnittelijan vakanssille palkattuja henkilöitä maassamme; hänet kiinnitettiin Helsingin kaupunginteatteriin vuosiksi 1988-1990.

Pitkään jatkunutta teatterityötä on seurannut työskentely nykytanssin parissa. Volasen kolmantena alueena ovat olleet erilaiset valo- ja äänitaideteokset sekä installaatiot. Hän on ollut ensimmäisten joukossa toteuttamassa kokonaisvaltaisen ääni- ja valotaiteilijan työnkuvaa, jossa liikutaan sujuvasti teatterin, tanssin, oopperan, elokuvan ja itsenäisten valo- ja äänitaideteosten välillä.

Työskentelyssään Ilkka Volanen lähtee liikkeelle teoksen sisällöstä. Ääni ja valo eivät ole hänelle erillisiä elementtejä, vaan työryhmän kokonaisilmaisun välineitä. Ohjaajat tuntevatkin hänet tinkimättömänä ja vaativana yhteistyökumppanina, mutta samalla loistavana työryhmän jäsenenä, joka etsii rakentavasti uusia ratkaisuja.

Tänään valo- ja äänisuunnittelu on luonnollinen osa teatteri- ja tanssiesitystä. Alan koulutus tuottaa korkeatasoisia tekijöitä ja siksi unohtuu helposti, että itsenäisen suomalaisen valo- ja äänisuunnittelun historia on varsin lyhyt. Ilkka Volasen panos tässä työssä on ollut poikkeuksellisen merkittävä sekä oman taiteellisen ilmaisun kautta että alan yleisen kehittämisen valossa.

Statens danskonstkommissions prismotiveringar (endast på finska):

Toiminnanjohtaja Raija Ojala (s. 1952) on edistänyt suomalaista nykytanssia sitkeästi ja peräänantamattomasti. Hänen panoksensa Uuden tanssin keskuksen Zodiakin kehittämiseen on ollut merkittävä; hän on johtanut sen toimintaa vuodesta 1997 lähtien.

Zodiakin ansiosta tanssitaiteen tuotantokapasiteetti on laajentunut: nykyisin se liikkuu lähes 200 esityksen vuositasolla. Tämä on melkoinen saavutus pieneltä organisaatiolta, jossa työskentelee vain kolme ihmistä päätoimisesti. Zodiakin arvomaailmassa taide ja taiteilijat ovat aina olleet etusijalla; itse organisaatio on haluttu pitää kevyenä.

Raija Ojalan lavea asiantuntemus tanssin, teatterin ja tuottamisen alalla näkyy hänen monipuolisessa toiminnassaan. Hän työskentelee koti- ja ulkomaisissa esittävän taiteen verkostoissa; hän on mukana suunnittelemassa monia tanssifestivaaleja, kuten Liikkeellä marraskuussa, Tanssiareena ja Sivuaskel.

Jo toimiessaan Teatterikeskuksen toiminnanjohtajana (1985-1991) ja Teatteri-lehden päätoimittajana (1988-1997) Raija Ojala nosti esiin vapaata nykytanssia ja tanssitaiteilijoita sekä näiden marginaalista asemaa. Hän puhui myös tanssin kehittämisen puolesta tasavertaisesti teatterin rinnalla.

Hän on toiminut aktiivisesti Kaapelitehtaan hallinnossa ja ollut edistämässä esittävien taiteiden ja yksittäisten taiteilijoiden esitys- ja työskentelyolosuhteita sekä residenssitoimintaa Kaapelitalolla. Raija Ojala on osallistunut myös asiantuntijana opetusministeriön Tanssin aluekeskustyöryhmän (2003-2004) sekä Tanssitaidepoliittisen työryhmän (1998-1999) työskentelyyn.

- - - -

Ytterligare upplysningar av:
- scenkonst: konstsekreterare Ansa Aarnio, Centralkommissionen för konst, tfn (09) 1607 7945
- danskonst: konstsekreterare Mari Karikoski, Centralkommissionen för konst, tfn (09) 1607 7064