Ministeri Terho myönsi Suomi-palkinnot
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on palkinnut yhdeksän ansioitunutta taiteilijaa ja ryhmää Suomi-palkinnoilla. Tämän vuoden palkinnot saivat laulaja-lauluntekijä Alma-Sofia Miettinen, kirjailija-ohjaaja Neil Hardwick, kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkönen, elokuvaohjaaja Dome Karukoski, sisustusarkkitehti Yrjö Kukkapuro, kapellimestari Hannu Lintu, Mäntän kuvataideviikot ja Pori Dance Company. Lisäksi Ylen lastenohjelma Pikku Kakkonen palkittiin kunniakirjalla.
Kukin palkittu saa 21 625 euroa lukuun ottamatta kunniakirjalla palkittua Pikku Kakkosta. Palkinnot myönnetään Veikkauksen tuotoista.
Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi olla myös huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen.
Palkintoperusteet
Alma-Sofia Miettinen
Alma-Sofia Miettinen on suomalainen laulaja-lauluntekijä. Taiteilijanimenään hän käyttää etunimeään Alma. Alma julkaisi esikoissinglensä ”Karma” vuonna 2016. Tammikuussa 2017 Soundin lukijat valitsivat Alman kotimainen tulokas 2016 -äänestyksen voittajaksi. Vuoden 2017 Emma-gaalassa hän oli ehdolla viidessä eri kategoriassa (vuoden tulokas, vuoden biisi, vuoden pop, vuoden artisti, vuoden musiikkivideo). Lopulta hänet palkittiin vuoden tulokkaana, jonka lisäksi hän sai Vuoden vienti -Emman. Alman kansainvälinen menestys sai jatkoa keväällä ja kesällä 2017, kun ”Chasing highs” -single nousi listoille ensin Suomessa ja Saksassa, Itävallassa sekä Sveitsissä ja myöhemmin Britanniassa ja Irlannissa.
Neil Hardwick
Neil Hardwick on tullut tunnetuksi miehenä, joka havainnoi Suomea ja suomalaisuutta tarkasti. Tarvittiin brittiläinen älykkö, että suomalaiset oppivat nauramaan itselleen ja saivat käsityksen siitä, mitä on hyvä tv-draama ja käsikirjoittaminen. Kaikille lienevät tuttuja Hardwickin käsikirjoittamat ja ohjaamat komediasarjat Tankki täyteen ja Reinikainen. Katsojat rakastivat näitä supisuomalaisia hahmoja. Neil Hardwick on luonut merkittävää uraa ohjaajana myös teatterin puolella.
Anna-Leena Härkönen
Anna-Leena Härkönen on kuulunut suomalaisen kulttuurielämän kärkeen pitkään. Härkönen on ollut olennainen kirjallinen ääni 1980-luvun alusta lähtien. Härkösen kieli, dialogi ja huumori ovat elävää ja lennokasta, sekä aiheet rohkeita ja monipuolisia. Härkösen esikoisteos Häräntappoase palkittiin J. H. Erkon rahaston palkinnolla vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena. Härkönen on saanut lukuisia tunnustuspalkintoja ja hänen teoksistaan on tehty useita elokuva- ja näytelmäsovituksia.
Dome Karukoski
Thomas ”Dome” August George Karukoski on suomalainen kahdesti Jussi-palkittu elokuvaohjaaja. Karukoski on ohjannut elokuvat Tyttö sinä olet tähti (2005), Tummien perhosten koti (2008), Kielletty hedelmä (2009), Napapiirin sankarit (2010), Leijonasydän (2013), Mielensäpahoittaja (2014). Dome Karukosken viimeisin ohjaustyö on Touko Laaksosen elämää käsittelevä Tom of Finland (2017). Joulukuussa 2013 yhdysvaltalainen viihdelehti Variety listasi Karukosken kymmenen vuoden kiinnostavimman elokuvaohjaajan (10 Directors to Watch) joukkoon ensimmäisenä suomalaisena.
Yrjö Kukkapuro
Yrjö Kukkapuron suunnittelema Karuselli -nojatuoli vuodelta 1965 lienee hänen tunnetuin esineensä. Hänen suunnittelemiaan huonekaluja kuuluu New Yorkin MoMan ja Lontoon Victoria and Albert Museumin kokoelmiin. Hän on toiminut Avarten pääsuunnittelijana, taideteollisen korkeakoulun rehtorina ja professorina. Kukkapurolle on myönnetty useita palkintoja ja vuonna 2001 Taideteollinen korkeakoulu promovoi Kukkapuron kunniatohtoriksi.
Hannu Lintu
Kapellimestari Hannu Lintu on sukupolvensa merkittävimpiä suomalaisia kapellimestareita. Hän on palvellut kotimaista kulttuurikenttää monipuolisesti sekä eri orkestereiden ylikapellimestarina myös mielipidevaikuttajana ja kulttuurin puolestapuhujana. Linnun näkemyksiä kuunnellaan ja hänen ajattelunsa kiinnostaa. Sibelius, Lintu ja RSO- dokumenttisarjassa Lintu kävi mielenkiintoisesti läpi säveltäjän elämää ja maailmaa sinfonioiden säveltämisen aikaan.
Mäntän kuvataideviikot
Kuvataideviikot on järjestetty Mäntässä vuodesta 1993. Se on maamme tärkeimpiä nykytaiteen tapahtumia, ja se esittelee vaihtuvia kuraattoreita ja ajankohtaista nykytaidetta. Kuvataideviikkojen tehtävä on ”antaa nykytaiteelle mahdollisuus ja tila tulla ihmisten nähtäväksi”. Yhdessä Mäntän Serlachius museoiden kanssa kuvataideviikot tarjoavat yleisölle mahdollisuuden altistua nykytaiteelle, ne toivat viime vuonna alueelle yli 100 000 kävijää ja miljoonia euroja. Tapahtuman merkitys Mäntän vetovoimaisuuden lisäämisessä on esimerkillinen. Suomalaisen kesänäyttelyiden perinteen jatkaminen on Mäntän kuvataideviikkojen tärkeä saavutus.
Pori Dance Company
Vuonna 1989 perustetun ryhmän keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta ja inhimillisiä arvoja tanssin - sen monimuotoisuuden, muovautuvuuden ja kauas ammentavien juurien kautta. Moniaineksisten elämysten luomisessa ryhmä haluaa pyrkiä kompromissittomaan lopputulokseen ja tarjota katsojille vireää, ajassa vahvasti elävää taidetta.
Ryhmälle tärkeitä arvoja ovat myös tanssin tunnetuksi tekeminen, sen saavutettavuus sekä siihen liittyvän yhteisöllisyyden esiintuominen. Kotikaupunkinsa Tanssitaiteilija Liisa Nojosen vuonna 1989 perustama ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 kantaesitystä ja esiintyy niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Ryhmä tekee yhteistyötä myös alan koulutusyksiköiden ja lukuisten muiden taiteenalojen edustajien kanssa.
Pikku Kakkonen
Pikku Kakkonen on Ylen TV2-kanavalla esitetty lastenohjelma, joka viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan. Ohjelma on kiinnostavalla ja uudistuvalla sisällöllään lunastanut pienimpien ja myös vanhempien katselijoiden suosion vuosi ja vuosikymmen toisensa perään tavoittaen aina uudet sukupolvet.
Lisätietoja: johtaja Hannu Sulin, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 02953 30299