Ministeri Grahn-Laasonen jakoi esittävien taiteiden, elokuvan ja kirjallisuuden valtionpalkinnot
Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt vuoden 2016 esittävien taiteiden, elokuvan sekä kirjallisuuden valtionpalkinnot. Musiikin valtionpalkinnon sai säveltäjä Kalevi Aho, elokuvataiteen valtionpalkinnon saivat ohjaaja Juho Kuosmanen, tuottaja Jussi Rantamäki ja kuvaaja J-P Passi elokuvasta Hymyilevä mies ja tanssitaiteen valtionpalkinnon tanssitaiteilija Carl Knif.
Sirkustaiteen valtionpalkinnon saivat sirkustaiteilijat Rauli Kosonen, Kalle Lehto ja Petri Tuominen sekä näyttämötaiteen valtionpalkinnon nukketeatteritaiteilijayhdistys Aura of Puppets ry. Kirjallisuuden valtionpalkinnot saivat kirjailija Johan Bargum ja suomentaja Reita Lounatvuori.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi valtionpalkinnot 29. marraskuuta Helsingissä. Kukin veikkausvoittovaroista myönnettävä valtionpalkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa.
Valtionpalkinnot 2016 palkintoperustelut:
Musiikin valtionpalkinnon vuonna 2016 saa säveltäjä Kalevi Aho
Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia säveltäjiä. Varhain alkanut sinfonikon ura on pysynyt elinvoimaisena, mistä todisteena on vuosina 20132014 syntynyt 16. sinfonia mezzosopraanolle, jousille ja lyöjille. Kalevi Aho on sinfonioissaan onnistuneesti integroinut etäisempienkin kulttuurien aineksia niin soitinvalikoimansa kuin sävelkielensä suhteen.
Rinnakkain sinfoniasarjan kanssa Kalevi Aho on kirjoittanut runsaasti soolokonserttoja eri soittimelle, myös harvinaisemmille. Teosten kansainväliset tilaajat ovat samalla taanneet laajan menestyskaaren maailmalla. Viisi oopperaa ja runsas kamarimusiikkituotanto täydentävät tuotteliasta ja tasokasta säveltäjäkuvaa. Kalevi Ahon pitkä yhteistyö Lahti Sinfonian ja ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa on laajasti levittänyt hänen tuotantoaan ja aikaansaanut palkintoja.
Musiikin valtionpalkinnon myöntää valtion musiikkitoimikunta.
Elokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2016 saavat ohjaaja Juho Kuosmanen, tuottaja Jussi Rantamäki ja kuvaaja J-P Passi elokuvasta Hymyilevä mies
Hymyilevän miehen rakkaustarina on universaali. Elokuva on loistava esimerkki siitä, että on aivan yhdentekevää, mihin aikaan ja paikkaan elokuva sijoittuu. Kun elokuvan tarina on taiten kerrottu ja siinä on vahva ydin, on se täysin yleismaailmallinen. Elokuvan kuvaus saavuttaa mielikuviemme 60-luvun Suomen. Näyttelijätyö on kauttaaltaan erinomaista ja elokuvan hienovarainen huumori ja tulevaisuususko antavat elokuvalle selkärangan.
Hymyilevä mies on jo palkittu moneen kertaan ympäri maailman, tänä vuonna mm. Cannesin elokuvajuhlien arvostetulla Un Certain Regard -palkinnolla. Valtionpalkinnolla halutaan erityisesti huomioida työryhmän pitkäjänteinen yhteistyö. Palkittava kolmikko teki yhteistyötä jo Kuosmasen edellisessä ohjauksessa, Cannesin elokuvajuhlien Cinéfondation-kilpailusarjan pääpalkinnon voittaneessa elokuvassa Taulukauppiaat. Elokuva oli J-P Passin käsikirjoittama ja kuvaama. Elokuva on aina ryhmätyötä ja Hymyilevän miehen tekijäryhmä on tehnyt erittäin persoonallisen elokuvan.
Elokuvataiteen valtionpalkinnon myöntää valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta.
Tanssitaiteen valtionpalkinnon 2016 saa tanssitaiteilija Carl Knif
Tanssitaiteilija Carl Knifin teokset ovat yhtaikaa suorasukaisen henkilökohtaisia, pelottoman paljaita ja armeliaan poeettisia. Knif ei väistä kipeitä tai kiusallisia aiheita, ja hän onnistuu teoksissaan suuntaamaan katseen kohti elämän arvoituksellisuutta. Intiimi suoruus, taiteellinen herkkyys ja läsnäolo luovat hänen esityksistään kirpeän puhuttelevia ja mieleen juurtuvia.
Taiteilija yhdistää esityksissään energistä, nopeankeveää tanssia varmalla koreografisella käsialalla ja dramaturgisella tajulla kirkkaaseen näyttämöpuheeseen ja harkittuun visuaalisuuteen.
Knifin sooloteos RED on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Tänä syksynä RED oli menestys Edinburghin Fringe-festivaalilla, jossa se valittiin Total Theatre Award -ehdokkaaksi. Myös Knifin ohjaus Förvandlingen Franz Kafkan novellista Muodonmuutos Svenska Teaternissa on ihastuttanut kokonaistaiteellisella varmuudellaan. Tyylitelty liike, puhe ja visualisointi luovat esityksestä fuusion, joka on tanssiteatteria tasapainoisimmillaan.
Tanssitaiteen valtionpalkinnon myöntää valtion esittävien taiteiden toimikunta.
Sirkustaiteen valtionpalkinnon 2016 saavat sirkustaiteilijat Rauli Kosonen, Kalle Lehto ja Petri Tuominen
Rauli Kososen, Kalle Lehdon ja Petri Tuomisen perustama nykysirkusryhmä Race Horse Company kirjoitti uusiksi suomalaisen nykysirkuksen kaanonin. Ryhmä on ollut luomassa äijäsirkuksen käsitettä tuomalla sirkusnäyttämölle poikain kaveruutta, hauskanpitoa, kilpailua ja pöljäilyä.
Fyysistä taituruutta ja kekseliäisyyttä sekä arkipäiväisiä elementtejä yhdistävä estetiikka on tuonut nykysirkuksen piiriin yhä uusia katsojia. Tuominen, Kosonen ja Lehto ovat haastaneet itsensä henkeäsalpaaviin temppuihin jopa omaa turvallisuuttaan uhmaten. Ei itseisarvoisesti, vaan samalla omaa taiteilijuuttaan kehittäen.
Tuominen, Kosonen ja Lehto ottivat myös henkilökohtaisia ja taloudellisia riskejä tehdessään yhä korkeatasoisempia ja monimuotoisempia esityksiä. Race Horse Company löysi nopeasti tiensä kansainvälisille estradeille ja se on ollut etunenässä rakentamassa suomalaisen sirkuksen voittokulkua maailmalla. Reissarit näyttivät esimerkillään, että unelmiin uskominen, tinkimättömyys ja riskien otto taiteen tekemisessä kannattaa.
Sirkustaiteen valtionpalkinnon myöntää valtion esittävien taiteiden toimikunta.
Näyttämötaiteen valtionpalkinnon 2016 saa nukketeatteritaiteilijayhdistys Aura of Puppets ry
Aura of Puppets on 45 nukketeatteriammattilaisen verkosto Turusta. Viidessä vuodessa siitä on kasvanut nykynukketeatterin dynamo, joka kehittää koko alan toimintaedellytyksiä. Verkosto kattaa yli puolet taidealan koulutetuista ammattilaisista ja tarjoaa esitysten ja tekijäpankin lisäksi työpajoja, kursseja ja seminaareja. Taidekentän rakenteiden kehittäjänä Aura of Puppets rohkaisee myös taiteiden rajojen ylittämiseen. Strategia kansainvälistymiseen on mallikelpoinen.
Turusta on verkoston voimin tullut nukketeatterin pääkaupunki. Toimintamalli on moninkertaistanut taiteelliset tulokulmat sekä tekijöiden ja yleisön määrän. Valtaosa esityksistä on aikuisille suunnattuja, Shakespearen Myrsky sekä Romeo ja Julia ovat suurimmat Suomessa tehdyt nukketeatteriesitykset.
Aura of Puppets on tärkeä työllistäjä. Esityksiä sekä soveltavan nukketeatterin projekteja on tehty teattereiden lisäksi uimalassa, vankilassa, kaduilla, kouluissa, päiväkodeissa, museoissa, hoitolaitoksissa sekä vastaanottokeskuksissa.
Näyttämötaiteen valtionpalkinnon myöntää valtion esittävien taiteiden toimikunta.
Kirjallisuuden valtionpalkinnon 2016 saa kirjailija Johan Bargum
Valtion kirjallisuustoimikunta on myöntänyt vuoden 2016 kirjallisuuden valtionpalkinnon kirjailija Johan Bargumille hänen viidelle vuosikymmenelle ulottuvasta kirjailijanurastaan.
Johan Bargum är en mångsidig författare som förutom romaner och noveller också har skrivit flitigt för teaterscenen. Hans böcker är översatta till ett flertal språk och pjästexter har översatts och uppförts utomlands. Det är uppenbart att Bargums prosa är som gjord för högläsning.
Den ibland nästan oöverkomliga svårigheten för oss människor att kommunicera med varandra är ett återkommande tema hos Bargum. Inte sällan står relationen mellan barnet och den vuxna i fokus. Påfallande ofta förekommer djur i hans noveller; också djuren försöker kommunicera fast de inte kan göra sig hörda.
I Bargums universum är avskeden och uppbrotten många. Bargums författarskap präglas inte av snabba poäng och lättköpta skratt, därmed inte sagt att humorn skulle saknas. Med tiden har texterna alltmer kommit att präglas av en sinnrik och vänlig fyndighet.
Kirjallisuuden valtionpalkinnon myöntää valtion kirjallisuustoimikunta.
Kääntäjien valtionpalkinnon 2016 saa Reita Lounatvuori
Reita Lounatvuori on jo kaksi vuosikymmentä rikastuttanut taitavilla ja tarkoilla suomennoksillaan teattereiden ohjelmistoja. Hän suomentaa sekä ranskasta että englannista ja hallitsee poikkeuksellisen hyvin näyttämökielen kaikki rekisterit olipa kyse sitten nopeatempoisesta ja tauotta kielileikkejä paukuttelevasta farssista tai klassikkotekstin mitallisesta poljennosta.
Viime vuosien hienoimpia työnäytteitä ovat olleet Kansallisteatterissa esitetty Eugène Ionescon Kuningas kuolee, Espoon kaupunginteatterissa esitetty Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia sekä Helsingin kaupunginteatterissa esitetty David Ivesin Venus turkiksissa.
Kääntäjien valtionpalkinnon myöntää valtion kirjallisuustoimikunta.
- - -
Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimet, valtion taidetoimikunnat, myöntävät valtionpalkintoja tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi.
Valokuvia tilaisuudesta (Flickr)
Lisätietoja:
- näyttämö, tanssi, sirkus: erityisasiantuntija Mari Karikoski, Taike, p. 0295 330 706
- kirjallisuus, kääntäjät: taiteen tukemisen päällikkö Esa Rantanen, Taike, p. 0295 330 860
- musiikki, elokuva: erityisasiantuntija Hanna Susitaival, Taike, p. 0295 330 910