Hyppää sisältöön

Koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvosto koolle 13.-14.5.

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.5.2024 10.11
Uutinen

EU-maiden koulutuksesta, nuorisosta, kulttuurista ja urheilusta vastaavat ministerit kokoontuvat Brysselissä 13.-14. toukokuuta. Ministerineuvoston keskeisinä aiheina ovat nuorisotyön kehittäminen, Euroopan nuorison teemavuoden 2022 perintö, tekoäly koulutuksessa, tukitoimet verkkosisältöjen vaikuttajille, kulttuuri- ja luovien alojen asiakasdatan hyödyntäminen yleisösuhteen parantamisessa, EU:n urheilun työohjelma sekä omaehtoisen liikunnan rooli terveellisten elämäntapojen edistämisessä.

Suomea neuvostossa edustavat tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala ja liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

Maanantaina 13. toukokuuta nuorisoasioista vastaavat ministerit pyrkivät hyväksymään päätelmät nuorten kannalta osallistavista yhteiskunnista sekä päätelmät Euroopan nuorisovuoden 2022 perinnöstä.

Koulutusasioissa on tarkoitus hyväksyä suositukset oppimiseen liittyvän liikkuvuuden edistämiseksi ja päätelmät näyttöön perustuvasta koulutuspolitiikasta eurooppalaisen koulutusalueen toteuttamisessa. Opetusministerit keskustelevat myös tekoälystä koulutuksessa. Hallitusohjelman mukaisesti Suomessa otetaan nykyistä paremmin huomioon tekoälyn ja digitalisaation mahdollisuudet koulutusjärjestelmän kehittämisessä.

Tiistain 14. toukokuuta kulttuuriministerit pyrkivät hyväksymään päätelmät somevaikuttajien, ns. influenssereiden, mediataitojen ja vastuullisen käyttäytymisen vahvistamisesta sekä päätelmät kulttuuri- ja luovien alojen asiakasdataan perustuvan yleisösuhteen kehittämisestä. Ministerit keskustelevat myös tekoälystä kulttuuri- ja luovilla aloilla.

Urheiluministereiden odotetaan hyväksyvän päätöslauselman EU:n urheilualan työsuunnitelmasta sekä päätelmät omaehtoisen liikunnan vaikutuksesta aktiivisen ja terveellisen elämäntavan tukemisessa. Lisäksi ministerit käyvät politiikkakeskustelun vapaaehtoisten roolista eurooppalaisessa urheilussa.

Kokousaineistoja on saatavilla EU:n neuvoston viralliselta verkkosivustolta.

Kokouksien julkisia osuuksia voi seurata ministerineuvoston verkkosivuilla.

Lisätietoja:
-    nuoriso: erityisasiantuntija Eija Kauniskangas, p. 050 5672772
-    koulutus: opetusneuvos Päivi Bosquet, p. 02953 30375
-    kulttuuri ja av: kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä, p. 0295 330 224
-    urheilu: kulttuuriasiainneuvos Satu Heikkinen, p. 0295 330102