Nuorisokeskusten valtionapukelpoisuuden ehtona on, että tilat ja ympäristö ovat kunnossa ja turvalliset. Ministeriölle tulee edelleen osoittaa, että keskus ylläpitää tilojaan kestävästi ja jatkuvin huoltotoimenpitein. Investointiavustuksen tarkoituksena on tukea nuorisokeskusten nuorisokäytön laadukkuutta ja nuorisotyön kehittämistä tilat ja ympäristölähtökohdat huomioiden.
Investointiavustuksen avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että keskus huolehtii aktiivisesti tiloistaan ja ympäristöstään ja sillä on useamman vuoden suunnitelma tilojen kunnossapidosta, toimivuudesta ja turvallisuudesta. Lisäksi edellytetään, että keskus pystyy osoittamaan investointitarpeen, erityisesti miten investointi tuo lisäarvoa keskuksen nuorisotyölle. Edelleen laajojen ja kustannuksiltaan merkittävien investointien kohdalla tulee hakemukseen liittää tarpeelliset ja kattavat suunnitelmat perustelluin ja realistisin kustannusarvioin. Kuntotutkimukset katsotaan eduksi edellä kuvatun laajan hankkeen avustusta harkittaessa.
Investointiavustuksen tarpeen ja määrän arvioinnissa priorisoidaan niitä hankkeita, joiden hakemukset liitteineen ovat kattavat ja joilla on keskuksen ympärivuotisen ja turvallisen nuorisotoiminnan ja nuorten määrän kasvattamisen osalta erityistä merkitystä sekä joiden kiireellisyysaste on korkea. Keskuksen tulee huomioida nämä kriteerit hakemuksessaan.
Ministeriö hyödyntää arvioinnissaan myös Castek Oy:n nuorisokeskuksista tehtyjä kuntoarvioita, jotka se on saanut Suomen Nuorisokeskusyhdistys ry:ltä lokakuussa 2022.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
1. Hakukohtaiset myöntöperusteet
Investointiavustuksen tarpeen ja määrän arvioinnissa priorisoidaan niitä hankkeita, joiden hakemukset liitteineen ovat perustellut, kattavat, yksityiskohtaiset, ja joilla on keskuksen ympärivuotisen ja turvallisen nuorisotoiminnan ja nuorten määrän kasvattamisen osalta erityistä merkitystä sekä joiden kiireellisyysaste on korkea. Keskuksen tulee huomioida nämä kriteerit hakemuksessaan.
2. Yleiset perusteet
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyrkii strategiansa mukaisesti vaikuttamaan siihen, että kaikkien kyvyt ja osaaminen vahvistuvat; että yhteiskuntaa uudistetaan luovalla, tutkivalla ja vastuullisella toiminnalla; ja että merkityksellisen elämän edellytykset turvataan yhdenvertaisesti. OKM:n strategia on luettavissa verkkosivuilta: https://okm.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-263-628-7
Hakemusten arvioinnissa ja vertailussa voidaan siten katsoa eduksi, jos toiminta tai hanke osaltaan edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja kestävää kehitystä OKM:n strategian toimintalupauksen mukaisesti.
3. Valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom):
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä jos avustuksen saaja on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä tai työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta taikka jos valtionavustuksen hakijalle on lainvoimaisella päätöksellä määrätty työsopimuslaissa tarkoitettu seuraamusmaksu. (valtionavustuslain 7 § 2 mom).
4. Esteitä avustuksen myöntämiselle
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se paperisena laadittuna saapuu määräajan jälkeen.