Helsinkiin ehdotetaan perustettavaksi Eurooppa-koulu
Euroopan unionin kemikaaliviraston perustaminen Suomeen vuonna 2007 sekä kansainvälisen henkilökunnan ja paluumuuttajien määrän kasvu edellyttää kansainvälisen koulutuksen kehittämistä pääkaupunkiseudulla. Kysyntään pystytään vastaamaan vielä muutaman seuraavan vuoden ajan, mutta sen jälkeen opetussuunnitelma-, tutkinto- ja kielivalikoimia on monipuolistettava sekä määrällisesti että laadullisesti. Opetusministeriön työryhmä ehdottaa, että Helsinkiin perustettaisiin varsinainen Eurooppa-koulu tai -kumppanuuskoulu. Työryhmän ehdotusten taustalla on tavoite järjestää kemikaaliviraston henkilöstön lasten koulutuspalvelut mahdollisimman hyvin. Työryhmä luovutti muistionsa opetusministeri Antti Kalliomäelle torstaina.
Eurooppalainen ylioppilastutkinto (European Baccalaureate, EB) antaa yleisen korkeakoulukelpoisuuden kaikissa jäsenmaissa. Eurooppa-koulun tai kumppanuuskoulun perustaminen avaisi mahdollisuuden suorittaa EB-tutkinto Suomessa. Työryhmä perustelee koulun perustamista sillä, että Eurooppa-koulut tunnetaan ja niitä arvostetaan EU-virkamiesten keskuudessa. Eurooppa-koulut mahdollistavat virkamiesten perheiden joustavan siirtymisen Euroopassa maasta toiseen.
Eurooppa-koulu rikastuttaisi työryhmän mukaan Suomen koulutustarjontaa ja vastaisi osaltaan vaatimukseen kehittää eri opetussuunnitelma- ja tutkintovaihtoehtoja. Samalla se lisäisi Suomen vetovoimaisuutta kansainvälisen työvoiman rekrytoitumisessa elinkeinoelämään. Koulu tarjoaisi lisäksi yhden tavan suorittaa lukio-opinnot ranskankielellä Suomessa sekä mahdollistaisi tulevaisuudessa opetuskielivalikoiman laajentamisen myös muille kielille.
Koulun perustamista kohti olisi tarkoitus edetä vaiheittain. Ensi vaiheessa oppilaille tarjotaan yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien kanssa sijoittumista jo olemassa oleviin kouluihin ja esiopetukseen.
Työryhmä ehdottaa, että Eurooppa-koulu tai -kumppanuuskoulu aloittaisi toimintansa syksyllä 2008. Opetusta tarjottaisiin aluksi 4-15 -vuotiaille oppilaille esikoulussa, alakoulussa ja Eurooppa-koulujärjestelmän yläkoulun luokilla 1-5. Koulu alkaa toimia täysimittaisena (esikoulu, alakoulu, yläkoulu ja lukio) kun oppilasmäärä eri kieliosastojen osalta on riittävä. Tämän arvioidaan toteutuvan vuoteen 2010 mennessä. Koulun oppilasmäärä asettunee noin 300 oppilaaseen. Kouluun otettaisiin siinä vaiheessa myös muita kuin EU-virkamiesten lapsia, joten oppilasmäärä saattaa kasvaa tuntuvastikin. Koulu olisi valtion ylläpitämä koulu.
_ _ _
Eurooppa-koulujen tehtävä on osaltaan huolehtia Euroopan unionin virastojen työntekijöiden lasten koulutuksesta, jotta virastoilla olisi edellytykset rekrytoida ammattitaitoista henkilöstöä. Kouluissa on niiden kapasiteetin rajoissa myös muita oppilaita. Eurooppa-kouluja on tällä hetkellä 13 ja niiden kokonaisoppilasmäärä on noin 20 000.
Koulujärjestelmään kuuluu kaksivuotinen esikoulu, viisivuotinen alakoulu ja seitsenvuotinen yläkoulu ja lukio. Esikoulu aloitetaan neljävuotiaana ja alakoulu kuusivuotiaana. Päättökokeena on European Baccalaureate- eli EB-tutkinto. Kouluissa noudatetaan Eurooppa-koulujen omaa opetussuunnitelmaa, joka on käännetty eri kielille. Äidinkielen kansalliset opetussuunnitelmat on harmonisoitu Eurooppa-kouluihin sopiviksi.
Eurooppa-koulujen ylin päättävä elin on koulujen yhteinen johtokunta, johon perussopimukseen liittyneiden jäsenmaiden opetusministeriöt nimeävät edustajansa.