Hyppää sisältöön

Ansioituneita lastenkulttuurin tekijöitä palkittiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2011 8.00
Tiedote -

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakoi tämänvuotiset Lapsenpäivä-palkinnot ja lastenkulttuurin valtionpalkinnot perjantaina 18. marraskuuta. Lastenkulttuurin valtionpalkinnot saivat kirjailijat Sinikka Nopola ja Tiina Nopola, ohjaaja Mari Rantasila ja muusikko Satu Sopanen. Sinikka Nopola, Tiina Nopola ja Mari Rantasila saivat kukin 5000 euron ja Satu Sopanen 15 000 euron suuruisen valtionpalkinnon. Lapsenpäivä-palkinnon saivat Satakunnan Elävän Kuvan Keskus, Sekk ry Porista ja Saarijärvellä toimiva Art Hysteria -taiteilijayhdistys. Kumpikin palkituista saa 8 400 euroa.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myöntää Taiteen keskustoimikunta tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta työstä lastenkulttuurin parissa tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta lastenkulttuurin hyväksi.

Lapsenpäivä-palkinto myönnetään yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää työtä lasten taideharrastuksen tai -kasvatuksen edistämiseksi. Palkinnon myöntää kulttuuri- ja urheiluministeri, ja se jaetaan lähellä Lapsen oikeuksien päivää.

Lastenkulttuurin valtionpalkintojen perustelut:

Sinikka Nopola, Tiina Nopola ja Mari Rantasila

Kirjailijasisarukset Sinikka Nopola (s. 1953) ja Tiina Nopola (s. 1955) ovat yhdessä kirjoittaneet kymmeniä lastenkirjoja. Kirjojensa pohjalta hetyöstivät käsikirjoituksen pitkään kotimaiseen lastenelokuvaan Risto Räppääjä, joka sai ensi-iltansa vuonna 2008. Tarina jatkui viime vuonna ensi iltansa saaneen Risto Räppääjä ja polkupyörävaras -elokuvan käsikirjoituksessa.

Risto Räppääjät ovat Suomessa harvemmin nähtyjä musiikkielokuvia ja ne ovat olleet suuria katsojamenestyksiä. Parhaillaan tekeillä on kolmas elokuva Risto Räppääjästä.

Elokuvien lisäksi Nopolat ovat muokanneet käsikirjoitukset Risto Räppääjä -musiikkinäytelmiin, joita on esitetty menestyksekkäästi muun muassa Helsingissä, Oulussa ja Tampereella.

Molemmat Risto Räppääjä -elokuvat on ohjannut Mari Rantasila (s. 1963). Taiteen moniottelija Rantasila on hienolla tavalla muokannut kirjan tunnelman kuviksi ja saanut roolihenkilöt elämään. Elokuvan aikuiset ovat kärjistetysti vähän hassuja karikatyyrejä, mutta lapset ovat uskottavia ja sympaattisia. Lapsikatsojakunnan on helppo samaistua heihin. Tapahtumarikas ja värikäs elokuva ei vajoa liian opettavaiseksi, vaan jättää katsojalle hyvän mielen.

Satu Sopanen

Muusikko Satu Sopanen (s.1967) on monipuolinen lastenmusiikin ammattilainen. Hän soittaa kannelta, laulaa, säveltää, juontaa ja käsikirjoittaa. Hänen energisyytensä ja ehtymätön positiivinen energiansa näkee kaikessa hänen tekemisessään.

Vuosien mittaan Sopanen on vieraillut lähes joka kodissa TV2:n Pikku Kakkosen lukuisten musiikkiohjelmien kautta. Esimerkiksi Huvitutti-ohjelmaa tehtiin toistasataa jaksoa vuosina 1998–2 002.

Satu Sopanen aloitti kanteleensoiton kuusivuotiaana isänsä, Ismo Sopasen opetuksessa. Myöhemmin hän valmistui Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta ja on sen jälkeen opettanut kantelepedagogiikkaa Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin konservatoriossa.

Satu Sopanen on esiintynyt monien yhtyeiden ja orkesterien kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Tuttiorkesteri, Loiskis ja UMO sekä Helsingin, Joensuun, Kuopion ja Oulun kaupunginorkesteritsamoin kuin Mukaralla ja Tinttaralla sekä Jazzituttaa ja Tuttijazzaa!.

Lapsenpäivä-palkintojen perustelut:

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus, Sekk ry, Pori

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus, Sekk ry on tehnyt pitkään ammattimaista työtä lasten oikeuksien toteuttamiseksi ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Isona ajankohtaisena hankkeena Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksella on vuosina 2009-2011 ollut Tunnemyrsky-hanke, jonka vastuutaiteilijana toimii teatteritaiteen maisteri Jari Forsman. Hankkeeseen osallistuu vuosittain kymmeniä alle 23-vuotiaita nuoria. Toiminta on tapahtunut pääasiassa lastensuojelulaitoksissa. Toimintaa on kohdistettu myös erilaisissa kuntouttavissa työtoiminnoissa oleville nuorille, työvoimatoimiston asiakkaille sekä peruskoulujen JOPO-luokkalaisille.

Toiminta luo mahdollisuuksia monipuoliseen ilmaisuun lyhytelokuvien valmistuksen avulla. Hankkeen aikana on valmistunut kymmeniä elokuvia, joiden aiheet on pyritty löytämään nuorten omista kokemuksista. Elokuvien tekeminen tarjoaa nuorille laajemman näkökulman omasta paikasta yhteiskunnassa. Toiminta kehittää yhteistyötaitoja, antaa onnistumisen riemua ja lisää itseluottamusta.

Art Hysteria ry, Saarijärvi

Art Hysteria ry on vuonna 2008 perustettu ammattitaiteilijoiden yhdistys, joka tekee taidetta yhdessä nuorten kanssa. Yhdistys on järjestänyt työpajoja ja tehnyt ensi-iltoja, joiden lähtökohdat ja toteutus ovat olleet nuorten käsialaa. Ammattilaiset ovat tukeneet nuorten omaehtoista toimintaa ohjaajan, turvallisen aikuisen ja tasavertaisen taiteilijakollegan roolissa.

Erityisen merkittävänä saavutuksena voidaan pitää vuosina 2009-2011 toteutettua monitaiteellista Juuret-projektia. Hanke toteutettiin yhteistyössä Saarijärven kansalaisopiston ja Saarijärven koulujen kanssa. Projektissa on ollut mukana yli sata nuorta. Taidetyöpajat ovat tavoittaneet myös lapsia ja nuoria, jotka eivät pitkien välimatkojen takia muutoin pääse nauttimaan taideharrastuksista. Mukana työpajoissa ja esityksissä on ollut myös sosiaalista vahvistamista tarvitsevia lapsia ja nuoria. Toiminta on tarjonnut nuorille mahdollisuuden saada uusia ystäviä ja toiminut välineenä itsetunnon parantumiselle.

Tällä hetkellä Art Hysteria ry suunnittelee kahta hanketta, joiden toimintamalli juontaa juurensa Juuret-projektiin. Tulevat suunnitelmat kattavat koko pohjoisen Keski-Suomen, jolle toiminta pyritään vakiinnuttamaan pysyväksi.


Lisätietoja:
-Lastenkulttuurin valtionpalkinto: taidesihteeri Ansa Aarnio (Taiteen keskustoimikunta), puh. 09 160 77945; [email protected]
-Lapsenpäivä-palkinto: kulttuurisihteeri Lea Halttunen (OKM), puh. 09 160 77205, [email protected]