Hyppää sisältöön

Aalto-korkeakoulun synty vahvistettiin allekirjoituksin

Opetusministeriö
Julkaisuajankohta 25.6.2008 7.02
Tiedote -

Opetusministeri Sari Sarkomaa valtion edustajana sekä Aalto-korkeakoulusäätiön muut perustajat allekirjoittivat säätiön säädekirjan ja säännöt 25.6. Säätytalolla.

Säädekirjan mukaan Suomen valtio luovuttaa säätiön peruspääomaksi 200 miljoonaa euroa ja Teknologiateollisuus ry 37,5 miljoonaa, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö 37,5 miljoonaa, Liikesivistysrahaston kannatusyhdistys ry kaksi miljoonaa, Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (TT) -säätiö miljoonan sekä Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ja Suomen Ekonomiliitto - SEFE ry kumpikin miljoonan.

Säätiön pääomaksi on tarkoitus luovuttaa vähintään 700 miljoonaa euroa. Se muodostetaan vaiheittain vuosina 2008–2010 valtion 500 miljoonan euron rahoituksella sekä elinkeinoelämän ja muiden rahoittajien vähintään 200 miljoonan euron lahjoituksilla.

– Suomalaisen elinkeinoelämän sitoutuminen Aalto-korkeakoulusäätiön perustamiseen ja yliopiston kehittämiseen tulevaisuudessa on ainutlaatuista suomalaisessa yliopistohistoriassa ja varmasti myös kansainvälisessä vertailussa merkittävä avaus. Hankkeen merkitystä koko suomalaiselle yhteiskunnalle kuvaa hyvin se, että kolmen alan alumnit Tekniikan Akateemisten Liitto TEK, Suomen Ekonomiliitto SEFE ja Teollisuustaiteen Liitto ORNAMO ovat vahvasti tukemassa uuden yliopiston säätiön perustamista paitsi toiminnallaan myös taloudellisesti, opetusministeri Sari Sarkomaa sanoi allekirjoitustilaisuudessa Säätytalolla.

Rahallisten toimintaedellytysten rinnalla Sarkomaa korosti tieteen ja taiteen vapautta sekä riippumattomuutta Aalto-korkeakoulussa.

– Säädekirjassa todetaan, että Aalto-korkeakoulusäätiön tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Säätiö on itsenäinen, monialainen tiede- ja taideyhteisö ja se noudattaa kaikessa toiminnassaan kansainvälisesti korkeatasoisen yliopistotoiminnan eettisiä periaatteita. Näillä lauseilla perustajatahot haluavat säädekirjassa selkeästi ilmaista tahtonsa uuden yliopiston syntysanoiksi ja toimintaa ohjaaviksi periaatteiksi, Sarkomaa sanoi.

Sarkomaa myös kiitti yliopistoyhteisöä innostuneesta ja aktiivisesta osallistumisesta hankkeen valmisteluun.

– Arviomme mukaan uuden yliopiston toiminnan valmisteluun on osallistunut yli 600 Teknillisen ja Taideteollisen korkeakoulun sekä Helsingin kauppakorkeakoulun muodostaman yliopistoyhteisön jäsentä. Koko yliopistoyhteisön keskinäisen vuorovaikutuksen vahvistaminen on tämän merkittävän muutosprosessin onnistumisen edellytys.

Tavoitteena on, että Aalto-korkeakoulusäätiön seitsenhenkinen hallitus nimitetään elokuun alkupuolella. Uusi yliopisto aloittaa toimintansa elokuussa 2009, ja sen toiminta siirtyy kokonaisuudessaan säätiön toiminnaksi vuoden 2010 alussa.

Lisätietoja:
- projektijohtaja Jari Jokinen, 0400 914839
- erityisavustaja Laura Rissanen, 041 540 4505