Hyppää sisältöön

42 miljoner euro för att utjämna effekterna av coronaviruset inom yrkesutbildningen och för att öka närvårdarutbildningen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 2.10.2020 9.25 | Publicerad på svenska 12.10.2020 kl. 8.50
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet har genom det andra beslutet om tilläggsprestationer inom yrkesutbildningen för i år beviljat 42 miljoner i tilläggsfinansiering för att jämna ut effekterna av de undantagsförhållanden som coronaviruset orsakar inom yrkesutbildningen samt för att öka närvårdarutbildningen. Finansieringen grundar sig på besluten i statens fjärde tilläggsbudget. Dessutom beviljades 12 miljoner euro av budgetanslaget för 2020 som ännu inte delats ut.

För att jämna ut effekterna av undantagsförhållandena som orsakas av coronaviruset beviljades tilläggsfinansiering till ett belopp på sammanlagt ca 28,9 miljoner euro. 88 utbildningsanordnare hade ansökt om finansiering (58 procent av alla utbildningsanordnare).

Tilläggsfinansieringen är avsedd för kartläggning av situationen för studerande som varit svåra att nå under undantagsförhållandena, för närundervisning och handledning som ordnas enligt de studerandes individuella situation, för studie- och karriärhandledning (i synnerhet för studerande som håller på att bli klara med studierna) samt för att göra det möjligt att avlägga yrkesprov som inte skjutits upp på arbetsplatser eller i läroanstaltens lärmiljöer.

- För att vi ska komma över coronaviruskrisen med så små skadeverkningar som möjligt är det av största vikt att läroanstalterna kan stödja de studerande under rådande exceptionella förhållanden. Krisen har gjort det avsevärt svårare för många att studera, och en del studerande har inte alls kunnat nås medan krisen pågått.  Regeringens mål är att säkerställa att varje ung person får det stöd som hen behöver under rådande förhållanden, säger undervisningsminister Li Andersson.

För utbildning av närvårdare och för att komplettera kompetensen hos personer som redan avlagt grundexamen inom social-och hälsovårdsområdet reserverades 16,5 miljoner euro i den fjärde tilläggsbudgeten för 2020.  Av beloppet utdelades nu drygt 13,3 miljoner euro. För utbildningen av närvårdare beviljades 1 673 målinriktade studerandeår. Dessutom beviljades en behovsprövad höjning av basfinansieringen.

Syftet med denna finansiering och den finansiering som ska beviljas för samma ändamål under de kommande åren är att före 2024 utbilda 5 000 nya närvårdare för att säkerställa tillgången till serviceboenden med heldygnsomsorg för äldre personer och utbildad personal för långvarig institutionsvård.

Dessutom beviljades utbildningsanordnarna sammanlagt ca 12,4 miljoner euro ur budgetanslaget för 2020 som sparats för utdelning under finansåret. För att tillgodose utbildningsbehoven beviljades 1 858 målinriktade studerandeår.

Den resterande finansieringen för att öka närvårdarutbildningen och för utjämning av effekterna av de undantagsförhållanden som coronaviruset orsakar kommer att delas ut  till utbildningsanordnarna i slutet av året. För detta ändamål kommer det i oktober-november att utlysas en tilläggsansökan som i huvudsak riktas till de utbildningsanordnare som i detta skede inte ansökt om tilläggsfinansiering.

Mer information:
överdirektör Mika Tammilehto, tfn 02953 30308
projektplanerare Johannes Peltola,tfn 02 953 30 292

Li Andersson Utbildning Yrkesutbildning