YK:n kestävän kehityksen seurantakokous alkaa maanantaina – Suomi esittelee Agenda2030-maaraporttinsa pääministeri Orpon johdolla

opetus- ja kulttuuriministeriösisäministeriösosiaali- ja terveysministeriöulkoministeriövaltioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 14.7.2025 9.00
Tyyppi:Tiedote

YK:n korkean tason kestävän kehityksen arviointi- ja seurantakokous kokoontuu 14.–23. heinäkuuta New Yorkissa. Kokouksessa arvioidaan vuosittain, miten maailman maat ovat edistyneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Kuva: Cia Pak / UN Photo

Pääministeri Petteri Orpo johtaa Suomen valtuuskuntaa kestävän kehityksen seurantakokouksessa (High-Level Political Forum on Sustainable Development, HLPF). Pääministeri Orpo esittelee 22. heinäkuuta Suomen kolmannen kansallisen maaraportin, jossa arvioidaan Suomen edistymistä vuonna 2015 sovittujen kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) toteuttamisessa.

”Suomi on vankkumattomasti sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Olen ylpeä siitä, että Suomi on tänäkin vuonna, viidettä peräkkäistä kertaa, ykkössijalla SDG-indeksissä, joka arvioi kaikkien YK:n jäsenvaltioiden suoriutumista kestävän kehityksen tavoitteissa. Tämä työ rakentuu pitkälle ylivaalikautiselle perinteelle koko yhteiskunnan osallistamisesta ja laajasta yhteistyöstä”, pääministeri Petteri Orpo sanoo.

Suomen maaraportin mukaan keskeisiä menestystekijöitämme ovat sukupuolten tasa-arvoon, koulutukseen ja terveydenhuoltoon panostaminen. Suomi on raportin mukaan monilta osin oikealla tiellä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa, mutta toimien jatkuva seuranta ja työn tehostaminen on tärkeää.

Suomen maaraporttiin sisältyy jälleen sidosryhmien itsenäisesti laatima arvio Suomen kestävän kehityksen työn onnistumisista ja haasteista. Tällä kertaa riippumattoman sidosryhmäarvion laatimisessa ovat olleet kansalaisjärjestöjen lisäksi keskeisesti mukana yritysmaailman toimijat ja nuoret.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat pääministerin lisäksi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Mika Poutala, ympäristöministerin poliittinen valtiosihteeri Mika Nykänen sekä edustajia julkisesta hallinnosta, yksityiseltä sektorilta ja kansalaisjärjestöistä.

Suomen kansallisen maaraportin esittelevät yhdessä pääministeri Orpon kanssa Outokummun toimitusjohtaja Kati ter Horst ja Nuorten Agenda2030 -ryhmän edustaja Jenni Palukka. Raportin esittelyä voi seurata suorana lähetyksenä UN Web TV:ssä tiistaina 22. heinäkuuta.

HLPF on Suomelle tärkeä tilaisuus osoittaa sitoutumisemme yhteisesti sovittujen kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen. Samalla kokous tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden vahvistaa yhteistyösuhteita, käydä dialogia ja tuoda esille suomalaisia ratkaisuja.

Vain murto-osa kestävän kehityksen tavoitteista etenee aikataulussa – Suomi korostaa yhdessä sovittuihin tavoitteisiin sitoutumista

YK:n pääsihteerin vuoden 2025 arvion mukaan vain 20 prosenttia kestävän kehityksen tavoitteista etenee aikataulussa. Lisäksi 15 prosenttia tavoitteista etenee maltillisesti oikeaan suuntaan. Noin puolessa kehitys on riittämätöntä, ja yli kolmasosa on pysähtynyt tai taantumassa.

Vuoden 2025 HLPF:n teemana on kestävien, osallistavien, tieteeseen ja näyttöön perustuvien ratkaisujen edistäminen kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi siten, ettei ketään jätetä jälkeen. Kokouksessa tarkastellaan tänä vuonna erityisesti tavoitteita, jotka koskevat terveyttä ja hyvinvointia (SDG 3), sukupuolten tasa-arvoa (SDG 5), ihmisarvoista työtä ja talouskasvua (SDG 8), vedenalaista elämää (SDG 14) ja yhteistyötä ja kumppanuuksia (SDG 17).

Suomi järjestää kokouksen aikana virallisen sivutapahtuman, joka keskittyy kestävään talouskasvuun ja sukupuolten tasa-arvoon. Suomi allekirjoittaa kokouksessa myös aiesopimuksen, jonka avulla edistetään kestävän kehityksen ratkaisuja paikallisesti (Partnership Platform on Localizing the SDGs). Kyseessä on Suomen, Italian ja UN-Habitatin yhteinen aloite, joka tukee valtioita ja kuntia konkreettisissa kestävän kehityksen toimissa ja yhteistyössä.

Lisätietoja