Hyppää sisältöön

"Pelokas tiede ei edisty" – Tiedefoorumissa puhuttiin tieteen vapaudesta ja keskustelukulttuurista tutkimuksen ympärillä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2024 8.23
Uutinen

Vuoden 2024 Tiedefoorumin teemana oli akateeminen vapaus. Foorumin näkökulmana oli julkisessa keskustelussa esiintyvät pyrkimykset rajoittaa tieteen vapautta ja keskustelua tutkimusaiheista. Puheenvuoroissa pohdittiin myös, miten häirinnän kohteiksi joutuneita tutkijoita voidaan tukea tutkimusorganisaatioissa ja laajemmin yhteiskunnan tasolla.

Tilaisuuden avauspuheenvuoron pitänyt professori Kaius Tuori kiteytti häirinnän merkityksen toteamalla, että pelokas tiede ei edisty. Vaientamisyritykset johtavat tutkijoiden turvallisuushakuisuuteen, jolloin poliittisesti kiistanalaisia aiheita ei enää haluta tutkia.

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala muistutti puheenvuorossaan, että akateemista vapautta on puolustettava aina ja kaikissa tilanteissa.

– Meidän on johdonmukaisesti puolustauduttava näitä hyökkäyksiä vastaan. Meidän on vahvistettava ja edistettävä tutkijoiden vapautta ja laadukasta korkeakoulutusta niin Suomessa kuin maailmalla. Suomen vahvuus on historiallisesti ollut, että olemme pienenä maana kyenneet löytämään yhteisen sävelen. Eri mieltä olevat ovat mahtuneet samaan pöytään. Pidetään huoli siitä, että näin on myös jatkossa, ministeri Multala sanoi.

Paneelikeskustelussa nostettiin esiin toimia häirintää kokeneiden tutkijoiden tukemiseksi. Oman tiedeyhteisön tuki ja julkiset puolustuspuheenvuorot nähtiin tärkeiksi. Organisaatioissa on myös kehitetty toimintatapoja, joiden avulla tutkijat eivät jää yksin häirintätilanteissa.

Tiedefoorumin toivottiin olevan lähtölaukaus myös yhteisille häirinnän vastaisille toimille. Työtä on tehtävä edelleen myös avoimuuden edistämiseksi, kaikkia osapuolia kunnioittavan keskustelukulttuurin sekä kansalaisten osallisuuden kokemuksen vahvistamiseksi.

Lisätietoja:

  • Johtaja Erja Heikkinen, p. 0295 330 101
  • Opetusneuvos Laura Taajamaa, p. 0295 330 317