Taiteen akateemikon arvonimi kolmelle

23.3.2023 14.30
OKM
Kuvassa taiteen akateemikot. Vasemmalta Sirkku Peltola (kuva Heikki Salo), Kaija Saariaho (kuva Maarit Kytöharju) ja Roi Vaara.
Sirkku Peltola, Kaija Saariaho ja Roi Vaara. (Kuvat: Heikki Salo, Maarit Kytöharju ja Roi Vaara.)
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt taiteen akateemikon arvonimen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, dramaturgi Sirkku Peltolalle, säveltäjä Kaija Saariaholle sekä performanssitaiteilija Roi Vaaralle. Taiteilijat vastaanottavat arvonimen maaliskuussa Helsingissä järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen koulutuksellisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen yli 67 miljoonaa euroa

23.3.2023 10.50
OKM
Opetusministeri Li Andersson on myöntänyt reilut 67,5 miljoonaa euroa varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin. Avustus koskee vuosia 2023–2024. Valtionavustusta myönnettiin 162:lle varhaiskasvatuksen järjestäjälle yhteensä reilut 18 miljoonaa euroa. Esi- ja perusopetuksen 204:lle järjestäjälle myönnettiin liki 46 miljoonaa euroa. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu 3,5 miljoonaa nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseen.

Työryhmä: Hyvinvoinnin johtaminen kuntoon

21.3.2023 10.40
OKM
Selvityshenkilöt Antti Kivelä, Liisa Hyssälä ja Jouni Backman.
Valtion ohjausjärjestelmää tulee uudistaa ottamalla käyttöön ilmiöpohjainen budjetointi, esittää kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutuksia selvittänyt työryhmä. Hyvinvointialueille ja useille toimijoille työryhmä esittää toimenpiteitä, joilla edistetään hyvinvointia ja ennaltaehkäistään monia sairauksia.

Korkeakoulujen strategiseen kehittämiseen 46 miljoonan euron lisäpanostus

20.3.2023 15.10
OKM
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on päättänyt korkeakoulujen strategiseen kehittämiseen noin 40 miljoonan euron rahoituksesta yliopistoille ja noin 6 miljoonan euron rahoituksesta ammattikorkeakouluille.

Kulttuurimatkailulle tiekartta

23.3.2023 9.31
OKM
Kulttuurimatkailun kansallisen kehittämisen tiekartta on valmistunut. Se kokoaa kulttuurimatkailun tulevien vuosien kansalliset kehittämistoimet ja luo yhteistä suuntaa tulevaisuuden kulttuurimatkailulle. Tiekartan toimenpiteillä tuetaan hallitusohjelman tavoitetta vahvistaa kulttuurimatkailua.

Avustusta nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseen

21.3.2023 11.29
OKM
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on myöntänyt avustusta nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi. Avustusta myönnettiin 15 liikunnan aluejärjestölle yhteensä 2 478 000 euroa.

Hallituskauden keskeisiä muutoksia OKM:n toimialalla

30.1.2023 13.46

Kokosimme yhteenvetoon hallituskauden 2019–2023 keskeisiä uudistuksia opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla. Suurin osa hallituskauden tavoitteista on jo toteutettu tai ne ehditään toteuttaa hallituskauden aikana.

Kooste hallitusohjelman uudistuksista


Tutustu myös

Ministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) vastaa osana valtioneuvostoa koulutus-, tiede-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikasta.

Tutustu ministeriöön

Hallinnonalan virastot

Hallinnonalan virastot

Ministeriön hallinnonalan toimijoita ovat mm. Opetushallitus, Suomen Akatemia, arkistolaitos ja Taiteen edistämiskeskus

Tutustu hallinnonalaan

Ministerit

Li Andersson
Li Andersson
Opetusministeri
Petri Honkonen
Petri Honkonen
Tiede- ja kulttuuriministeri