Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen tilastoista julkaistiin ensimmäinen vuosiraportti

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.9.2022 10.33
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat julkaisseet varhaiskasvatuksen vuosiraportin tilastopalvelu Vipusessa. Raportissa on tietoa varhaiskasvatustoimijoista, varhaiskasvatuksen toimipaikoista ja varhaiskasvatukseen osallistuvista lapsista.

Tilastotiedot pohjautuvat Varhaiskasvatuksen tietovarannon (Varda) tietoihin. Vuosiraportti on toteutettu vuoden 2021 tiedoista 31.12.2021 tilanteen mukaan. 

Aikaisemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut vuosittain kunnilta kerätyt varhaiskasvatustiedot sekä Kelalta saadut tiedot yksityisen hoidon tuella hoidetuista lapsista. Jatkossa Vardan vuosiraportit korvaavat THL:n tilastotiedot. 

Vuosiraportissa voi tarkastella tietoja muun muassa varhaiskasvatukseen osallistuneiden lasten iän, sukupuolen, äidinkielen, varhaiskasvatuksen järjestämismuodon sekä varhaiskasvatuksen toimipaikan sijainnin perusteella. 

Vuosiraportti pitää sisällään myös täysin uusia sisältöjä muun muassa ostopalveluna hankitusta ja palvelusetelillä järjestetystä varhaiskasvatuksesta sekä tarkempaa sisältöä varhaiskasvatuksen toimijoista ja toimipaikoista.

Vardaan tietoja varhaiskasvatuksessa olevista lapsista ja heidän huoltajistaan, toimipaikoista sekä varhaiskasvatuksen henkilöstöstä tallentavat Manner-Suomen kunnat, kuntayhtymät ja yksityiset varhaiskasvatuksen palveluntuottajat. 

Seuraava vuosiraportti julkaistaan vuoden 2022 tietojen pohjalta ensi vuonna. Raportti sisältää samoja tietoja kuin nyt julkaistu vuosiraportti, mutta niiden lisäksi mukana on varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja asiakasmaksuja koskevia tietoja.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Kaisa Kotomäki, puh. 029 533 0315