Hyppää sisältöön

Työryhmä valmistelemaan esittävän taiteen rahoitusuudistusta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 3.9.2019 12.16
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella ehdotus esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi. Ehdotus uudistukseksi valmistellaan hallituksen esityksen muotoon.

Eduskunta hyväksyi vuoden 2019 talousarvion yhteydessä lausuman, jossa edellytettiin, että esittävän taiteen valtionosuusuudistuksen valmistelu etenee laaja-alaisesti ja että valmistelun yhteydessä arvioidaan huolellisesti eri mallien vaikutukset esittävän taiteen rahoitukseen ja toiminnan kehitykseen ja turvataan uudistukselle riittävät resurssit.

Hallitusohjelmassa 2019-2023 todetaan, että "toteutetaan taiteen toimintaedellytysten parantamiseksi esittävien taiteiden valtionosuusjärjestelmän uudistus. Uudistus koskee kaikkia esittävän taiteen toimijoita. Uudistuksessa turvataan Svenska Teaternin ja Tampereen Työväen Teatterin asema ja rahoitus kansallisina päänäyttämöinä."

Työryhmän tulee ottaa huomioon edellä mainittu eduskunnan lausuma ja hallitusohjelman linjaukset.

Työryhmän puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Tuomo Puumala. Työryhmän jäseniä ovat ylijohtaja Riitta Kaivosoja (varapuheenjohtaja, OKM), puheenjohtaja Ahti Vänttinen (Muusikkojen liitto), erityisasiantuntija Johanna Selkee (Suomen Kuntaliitto), toiminnanjohtaja Helena Värri (Suomen Sinfoniaorkesterit ry), toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi (Suomen Teatterit ry), toiminnanjohtaja Karola Baran (Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry), erityisasiantuntija Mari Karikoski (Taiteen edistämiskeskus), hallitusneuvos Joni Hiitola (OKM) ja kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila (OKM).

Työryhmän sihteerinä toimivat kulttuurisihteeri Eero Koski (OKM) sekä työryhmän jäsen, erityisasiantuntija Mari Karikoski. Työryhmän asiantuntijoina toimivat kouluneuvos Antti Markkanen, järjestelmäasiantuntija Simo Eerola ja asiantuntija Mikko Rantanen Opetushallituksesta.

Työryhmän toimikausi päättyy 28.2.2020.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, p. 02953 30285

Hanketiedot: esittävän taiteen valtionosuusuudistus