Hyppää sisältöön

Maailman paras peruskoulu tehdään yhdessä – #paraskoulu-kampanja kerää parhaat ideat ja teot

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2018 12.44
Tiedote

Miten voimme yhdessä tehdä peruskoulustamme parhaan? #Paraskoulu-kampanja kannustaa jakamaan pieniä ja suuria tekoja ja ideoita, joilla rakennetaan tasa-arvoista maailman parasta peruskoulua. Osoitteessa www.paraskoulu.fi jokainen voi jakaa idean tai teon sekä hakea inspiraatiota muilta. Somessa hyvä laitetaan kiertämään tunnuksella #paraskoulu.

#Paraskoulu on Peruskoulufoorumin käynnistämä kampanja. Peruskoulufoorumin työtä luotsaava Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen haluaa haastaa jokaisen palaamaan peruskysymysten äärelle, jotta jokainen koulu olisi paras koulu myös tulevaisuudessa.

– Millainen on hyvä koulu? Mikä on koulun tehtävä? Mistä tuntee laadukkaan koulun ja hyvän oppimisen? Mitä sinä haluaisit, että lapsesi koulussa oppii? Tai millaisessa koulussa sinä opit hyvin? Vastauksien ja tekojen hakeminen yhdessä on se, mitä tällä hetkellä suomalaisessa koulutuskeskustelussa tarvitaan, sanoo Heinonen.

#Paraskoulu-kampanja on näkyvästi esillä syksyn aikana

Peruskoulufoorumi järjestää syksyn mittaan työpajoja, joissa pohditaan yhteisvoimin konkreettisia keinoja ja tekoja, joilla yhteinen tavoitteemme tasa-arvoisesta maailman parhaasta peruskoulusta voidaan saavuttaa. Mukaan kutsutaan kaikki perusopetuksen tasot ja toimijat: lasten ja nuorten kasvuyhteisö, koulut ja oppilaat, opetuksen järjestäjät sekä kansallisen tason toimijat. Työpajat järjestetään eri puolella Suomea ja niistä ensimmäinen pidetään 17.9. Turussa.

#Paraskoulu näkyy kouluissa muun muassa osana Maailman suurinta vanhempainiltaa. Tapahtuma järjestetään 12.11.2018 klo 18, yhtäaikaisesti kaikissa tapahtumaan osallistuvissa kouluissa. Koulut saavat valmiita materiaaleja illan järjestämistä varten.

Tavoitteista tekoihin

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti marraskuussa 2016 Peruskoulufoorumin kehittämään suomalaista peruskoulua. Peruskoulufoorumi kokosi perusopetuksen toimijat ja yhteistyötahot yhteiseen visiointiin peruskoulun tulevaisuudesta. Yhteisen keskustelun ja ideoinnin kautta laadittu Tasa-arvoisen peruskoulun tulevaisuus -sitoumus linjaa peruskoulun kehittämisen tulevaisuuden tavoitteita ja toimia.

– Yhteisenä tavoitteenamme on, että jokainen koulu on paras koulu. Maailman parhaan peruskoulun eteen on tehtävä jatkuvasti töitä. Tähän työhön tarvitaan meitä kaikkia. Laitetaan yhdessä hyvät ideat kiertämään, kannustaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

#Paraskoulu-kampanja on osa hallituksen Uusi peruskoulu -kärkihanketta ja se toteutetaan Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyönä. Peruskoulufoorumi hyödyntää #paraskoulu-kampanjassa jaettuja tekoja ja ideoita peruskoulun kehittämistyössä.

Lisätiedot:
- Opetusneuvos Leena Nissilä, Opetushallitus, [email protected], puh. 029 533 1155
- Opetusneuvos Pia Kola-Torvinen, Opetushallitus, [email protected] , puh. 029 533 1525
- Projektipäällikkö Sanna Vahtivuori-Hänninen, opetus- ja kulttuuriministeriö, [email protected], puh. 029 533 0134
- Projektipäällikkö Pauliina Kupila, opetus- ja kulttuuriministeriö, [email protected], puh. 029 533 0280

Koulutus Kärkihankkeet Sanni Grahn-Laasonen Yleissivistävä koulutus