Hyppää sisältöön

Liikuntapaikkojen rakentamiseen ja avustamiseen 32 miljoonaa euroa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2023 14.12
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on myöntänyt liikuntapaikkojen rakentamiseen ja avustamiseen 32 292 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriössä päätettäviin, kustannusarvioltaan yli 700 000 euron hankkeisiin myönnettiin tästä yhteensä 18 655 000 euroa. Avustusta sai kaikkiaan 27 hanketta.

Aluehallintovirastoille osoitetaan 8 119 320 euroa edelleen myönnettäväksi aluehallintovirastoissa päätettäviin pienempiin liikuntapaikkahankkeisiin.

– Näillä nyt myönnetyillä liikuntapaikkarakentamisen avustuksilla edistetään kansalaisten hyvinvointia, ministeri Petri Honkonen toteaa.

– Tavoitteena on erityisesti avustaa laajojen käyttäjäryhmien tarpeisiin tarkoitettujen liikuntapaikkojen rakentamista ja peruskorjaamista sekä niihin liittyvää varustamista. Näillä toimilla voidaan tehokkaasti vaikuttaa suomalaisten liikkumistottumuksiin ja tällä tavoin kannustaa myös oman terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuvat löytämään liikunnan ilon, ministeri Honkonen jatkaa.

Tänä vuonna merkittävä osa valtion liikuntapaikkarahoituksesta kohdentuu sellaisiin valtakunnallisesti merkittäviin huippu-urheiluhankkeisiin, joilla tuetaan alueita pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Hippos Jyväskylä on laaja ja monipuolinen liikuntapaikkojen hanke, johon kuuluu Liikuntakeskuksen ja Jääurheilukeskuksen lisäksi liikuntaa ja urheilua tukeva Osaamiskeskus. Jyväskylän Hippoksen alueelle on tarkoitus rakentaa liikuntaa palvelevia tiloja yhteensä noin 109 000 m2. Hankkeen kustannusarvio on 110 442 000 euroa. Hanke parantaa urheilijoiden päivittäisharjoitteluolosuhteita ja kaksoisuraratkaisuja Jyväskylässä, mutta tuo lisäksi huomattavan määrän liikunnan harrastajia palvelevia olosuhteita. Hippos Jyväskylä -hankkeelle myönnetään 2,5 miljoonan euron avustus.

Uinnin valtakunnallisesta valmennuskeskuksesta Kuortaneella muodostuu huipputasoinen uinnin maajoukkuetason harjoitteluolosuhde, jossa prioriteetti allas- ja ratavuoroille annetaan kilpauinnille ja jonka varustelu vastaa huippu-uinnin tarpeisiin. Se tulee palvelemaan maajoukkue-, paramaajoukkue-, nuorten maajoukkue-, alue- sekä seuraleiritystä. Hanke on Kuortaneen Urheiluopiston ja Kuortaneen kunnan yhteinen hanke, joka toteutuessaan lisäksi tarjoaa uimaharrastetiloja Kuortaneen kunnan ja lähiseutujen asukkaille. Kustannusarvioltaan noin 18 miljoonan euron hankkeelle myönnetään avustusta 2,5 miljoonaa euroa.

Limingalle ja Lumijoelle sijoittuva Ruutikankaan ampumaurheilukeskus on valmistuessaan Suomen ensimmäinen ja suurin luokan 1 ampumaurheilukeskus Suomessa, jollainen on harvinaisuus myös Pohjoismaissa. Ampumaurheilukeskuksessa on tarkoitus järjestää EM- ja MM-tason ampumaurheilukilpailuja kaikissa lajeissa. Alueen kunnat, Liminka, Lumijoki ja Oulu, ovat sitoutuneet hankkeen toteuttamiseen investointivarauksilla ja Ruutikunnat Oy:n perustamisella. Ruutikankaan ampumaurheilukeskukselle myönnetään avustusta 769 000 euroa.

Ministeri Honkonen toivoo, että aluehallintovirastojen myöntämät avustukset kohdennettaisiin erityisesti sellaisiin hankkeisiin, joilla kannustetaan nuoria ja lapsia liikkumaan. Ministeri pitää tärkeänä myös, että kunnat pohtivat, kuinka ne parhaiten palvelevat yhdenvertaisesti erilaisia liikkujia.

– Liikunnalla on valtava merkitys kaikenikäisen väestön kuntotason ylläpitämisessä. Liikuntapaikkarakentamisen avustuksilla on myös suuri kunta- ja aluepoliittinen merkitys, ministeri Petri Honkonen toteaa.

Myönnetyt avustukset OKM:n verkkosivuilla

Lisätietoja: rakennusneuvos Mikko Helasvuo, p. 0295 330 422

Liikunta Petri Honkonen