Hyppää sisältöön

Kulttuuripääkaupungin valitseva raati vierailee hakijakaupungeissa ensi viikolla

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2021 14.21
Tiedote

Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan kesäkuun alussa Helsingissä. Loppukilpailussa ovat mukana Tampere, Oulu ja Savonlinna, jotka kaikki pääsivät jatkoon kilpailun ensimmäisestä vaiheesta viime kesänä. Valinnan tekee yhdeksänjäseninen eurooppalainen asiantuntijaraati, jonka jäsenistä viisi vierailee hakijakaupungeissa ensi viikolla. 

Asiantuntijaraati vierailee Tampereella 26.5., Oulussa 27.5. ja Savonlinnassa 28.5. Kukin kaupunki on suunnitellut raadille kuuden tunnin ohjelman, jonka aikana kaupunki esittelee hakemuksensa huippukohtia ja kulttuuritarjontaa. Raadin vierailu toteutetaan pääasiassa junalla matkustaen ja yöpyen jokaisessa kaupungissa. 

Eurooppalaisesta riippumattomien asiantuntijoiden raadista vierailuihin osallistuvat Kai Amberla (Suomi), Beatriz Garcia (Yhdistynyt kuningaskunta), Paulina Florjanowicz (Puola), Alin-Adrian Nica (Romania) ja Riitta Vanhatalo (Suomi). Lisäksi vierailuihin osallistuu Euroopan komission ja opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia.

– Olemme iloisia siitä, että saamme vierailut toteutettua ja peräti viisi raadin jäsentä voi tutustua ehdokaskaupunkeihin paikan päällä. Vierailuilla kaupunkien hakemukset ja suunnitelmat saavat kasvot, maisemat ja tunnelman, kertoo neuvotteleva virkamies Iina Berden

Kulttuuripääkaupungin valinnasta päätetään 2. kesäkuuta

Valintakokous pidetään Helsingissä 31.5. –1.6.  Kokoukseen osallistuu kaupunkivierailuille osallistuneiden raadin jäsenten lisäksi Jelle Burggraaff (Alankomaat), Dessislava Gavrilova (Bulgaria), Jorge Cerveira Pinto (Portugali) ja Pierre Sauvageot (Ranska) sekä Euroopan komission ja opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia.

Hakemuksien arviointi perustuu EU-kriteereihin, joihin kuuluvat kulttuurinen ja taiteellinen sisältö, toimien valikoima ja monimuotoisuus, kaupungin kulttuuristrategia, suunnitelmat kehittää kulttuurialaa ja luovia aloja, toimien laajuus ja laatu, hankkeen toteutuksen uskottavuus, osallisuus sekä hankkeen hallinto.

Kulttuuripääkaupungin valinta on kaksivaiheinen: raati suositti viime kesäkuussa, että kaikki kolme kaupunkia jatkavat toiselle kierrokselle Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kisassa.

Väliarviossaan raati toivoi, että hakijat vahvistavat hakemustensa eurooppalaista ulottuvuutta. Hakijakaupungit ovat täydentäneet ja hionneet hakemuksiaan yhä paremmaksi raadin suositusten pohjalta ja esittelevät ne raadille Helsingin Musiikkitalossa.

Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuma on osa Euroopan unionin kulttuuritoimintaa

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985, ja niitä rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumalla halutaan korostaa Euroopan kulttuurien moninaisuutta, lisätä kulttuurivaihtoa ja vahvistaa tunnetta kuulumisesta yhteen kulttuurialueeseen. Lisäksi tapahtuma vahvistaa kulttuurin merkitystä kaupunkien kehittämisessä.

Kulttuuripääkaupunkien rahoitus koostuu kaupungin ja sen yhteistyökumppaneiden, komission ja valtion rahoituksesta. 

Tietoa kulttuuripääkaupunki-hankkeista
•    Tampere26 - Yhtä Eurooppaa
•    Oulu2026
•    Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 - Saimaa-ilmiö

Tietoa kulttuuripääkaupungin valinnasta

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, p. 0295 330 069