Hyppää sisältöön

Korkeakoulujen kestävän kasvun ohjelmalta ehdotuksia Suomen talouden vahvistamiseksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2022 14.36
Tiedote

Alkusyksystä 2021 asetettu korkeakoulujen kestävän kasvun ohjelma on saanut valmiiksi ehdotuksensa toimista osaavan työvoiman tarjonnan lisäämiseksi.

Korkeakoulujen kestävän kasvun ohjelman tavoitteena oli valmistella ehdotukset hallituksen kestävyystiekartan mukaisista korkeakoulujen toimenpiteistä, joilla kasvatettaisiin osaavan työvoiman tarjontaa sekä tuettaisiin Suomen kestävää kasvua.

Toimenpide-ehdotukset valmisteltiin korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteisissä valmisteluryhmissä ja olemassa olevissa valmistelurakenteissa. Ohjelman linjaukset ovat asiantuntijavalmisteluun perustuva näkemys, jonka tavoitteena on tarjota tietoa ja vaihtoehtoja poliittisen päätöksenteon tueksi.

Toimenpide-ehdotukset on koottu viideksi teemaksi:

  • Koulutusperusteisen maahanmuuton lisääminen
  • Korkeakoulutuksen aikaistaminen ja joustavoittaminen
  • Jatkuvan oppimisen tarjonnan vahvistaminen
  • Kriittisen ja huippuosaamisen lisääminen
  • Koulutusvastuujärjestelmän uudistaminen

Toimenpide-ehdotukset kokonaisuudessaan: Korkeakoulujen kestävän kasvun ohjelman linjaukset

Ohjelman valmisteluryhmien toimikaudet päättyivät vuoden 2021 lopussa, mutta ohjausryhmä sekä toimenpiteiden vaikutuksia ja kustannuksia analysoinut jatkavat hallituskauden loppuun. Päätökset jatkovalmistelusta tehdään kevään 2022 aikana.

Ohjelman ohjausryhmässä ovat edustettuina korkeakoulujen ja OKM:n lisäksi Suomen Akatemia, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Suomen opiskelijakuntien liitto, valtiovarainministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja: Ylijohtaja Atte Jääskeläinen, p. 0295 330 309