Hyppää sisältöön

EU:s idrottsministrar kräver att mänskliga rättigheter respekteras i internationella idrottsorganisationer

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2021 15.38 | Publicerad på svenska 31.12.2021 kl. 11.19
Nyhet

Idrottsministrar inom EU samt Islands och Norges idrottsministrar har undertecknat ett ställningstagande där man kräver transparens, demokrati och att mänskliga rättigheter respekteras inom internationella idrottsorganisationers verksamhet.

I ställningstagandet, som undertecknats av ministrar i 21 EU-länder samt  Islands och Norges idrottsministrar, konstateras att trots att många idrottsorganisationer fungerar enligt de nämnda principerna så finns det behov av att förnya organisationernas beslutsprocesser, särskilt i fråga om anordnandet av idrottsevenemang.

Ministrarna anser det vara viktigt att mänskliga rättigheter, inklusive migrerande arbetstagares, barns och minoriteters rättigheter samt yttrande- och föreningsfriheten tryggas under alla stora idrottsevenemang.

Ministrarna fortsätter diskussionen och samarbetet på internationella forum i samarbete med nationella och internationella idrottsorganisationer. 

Ställningstagandet stärker budskapet i brevet, som på initiativ av Finland riktats till kommissarie Gabriel tidigare i år.

Ytterligare information: Satu Heikkinen, kulturråd, tfn 0295 330102

Antti Kurvinen