Hyppää sisältöön

12 miljoonaa haettavissa yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen ja kehittämiseen vuosille 2024–2025

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2023 12.23
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut valtionavustushaun, jossa haettavana on 12 miljoonaa euroa yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen ja kehittämiseen vuosille 2024–2025. Hakuaika päättyy 12.10.2023. Avustus on jatkoa loppuvuodesta 2022 samaan käyttötarkoitukseen kuluvalle vuodelle myönnetyille valtionavustuksille.

Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan koulun tai oppilaitoksen toimintakulttuuria ja toimia, joilla edistetään opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia, vuorovaikutusta, osallisuutta, ympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta ja esteettömyyttä.

Valtion erityisavustusta voidaan käyttää oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveyden tukemiseen ensisijaisesti koulu-/opiskelupäivän aikana. Avustuksella voidaan palkata esimerkiksi mielenterveys- ja hyvinvointiosaamista omaavaa henkilöstöä yhteisölliseen opiskeluhuoltoon opettajien ja opetusryhmien tueksi. Rahoituksella voidaan myös kehittää yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintamalleja ja menetelmiä.

- Avustusten jatkaminen on tärkeää, jotta jokaisella koulutustoimijalla on jatkossakin toimivat ja yhdenvertaiset keinot tukea oppilaita ja opiskelijoita yhteisöllisen opiskeluhuollon avulla. Yhteisöllisellä opiskelijahuollolla edistetään oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä yhteisöllisyyttä, opetusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa.

Valtion erityisavustusta myönnetään esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen- ja ammatillisen koulutuksen järjestäjille sekä oppivelvollisten koulutusta järjestäville vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitäjille ajalle 1.1.2024–31.7.2025.

Lisätietoja:

  • Jari Rutanen, erityisasiantuntija, puh. 0295 330 011
  • Merja Mannerkoski, erityisasiantuntija, puh. 0295 330 325 (esi- ja perusopetus)
  • Anne Ekroth, opetusneuvos, puh. 0295 330 104 (lukio- ja ammatillinen koulutus)
Koulutus Yleissivistävä koulutus