Hyppää sisältöön

Ylimääräisten urheilijaeläkkeiden määräraha kasvaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2023 14.32
Tiedote

Hallitus antoi 23. marraskuuta esityksensä vuoden 2024 talousarvioesityksen täydentämisestä. Esitykseen sisältyy 30 000 euron määrärahalisäys ylimääräiseen urheilijaeläkkeeseen. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist pitää tärkeänä, että tulevana vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää muutamia uusia urheilijaeläkkeitä.

– Tämä on valtioneuvostolta pieni mutta tärkeä ele, jolla osoitamme arvostusta sekä suomalaisia urheilusankareita että huippu-urheilua kohtaan. Olympiavoittajat ja muut kansainvälisellä tasolla historiassamme merkittävästi ansioituneet urheilijat ovat läpi vuosien tarjonneet sekä innostavia esikuvia että suuria elämyksiä, jotka ovat vahvistaneet yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kirkastaneet Suomen maakuvaa, ministeri Bergqvist sanoo.

Määrärahatason maltillisen kasvun lisäksi poistuu aiempi rajoitus siitä, että eläkkeitä voi olla kerrallaan enintään 16 täyttä urheilijaeläkettä vastaava määrä. Ministeriössä ennakoidaan, että määrärahan puitteissa vuonna 2024 ylimääräistä urheilijaeläkettä saavien määrä kasvaa muutamalla henkilöllä.

Valtion ylimääräinen urheilijaeläke voidaan myöntää 60 vuotta täyttäneelle urheilijalle tunnustuksena hänen olympiakisoissa saamastaan kultamitalista. Erityisestä syystä eläke voidaan myöntää myös merkittävästä kansainvälisestä urheilu-urasta. Eläke voidaan myöntää täytenä eläkkeenä tai osaeläkkeenä. Täyden eläkkeen suuruus vuonna 2024 on 1 596,64 euroa kuukaudessa.

Lisätietoja: erityisavustaja Oscar Byman, p. 0295 330 151