Hyppää sisältöön

Uusi tilastopalvelu kokoaa tietoa taiteesta ja kulttuurista

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2023 11.17
Uutinen
Näytönkaappauskuva taidejakulttuuri.fi-palvelun avaussivusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön uusi taidejakulttuuri.fi -verkkopalvelu kokoaa tilastoja ja muuta taide- ja kulttuuriaiheista tietoa yhteen eri lähteistä. Palvelu ensimmäinen versio avattiin tutustuttavaksi joulukuun lopulla ja sen kehittämistä jatketaan vielä palautteen perusteella.

Taidejakulttuuri.fi tarjoaa kokoelman tilastoraportteja käsitekuvauksineen, apurahahakemiston sekä uutisia alan tietojulkaisuista. Verkkopalvelusta voi hakea ja suodattaa tilastotietoja mm. teemoittain tai taiteenaloittain. Tilastojen tiedot haetaan suoraan tiedontuottajien verkkosivuilta ja ne päivittyvät lähdeaineiston päivittyessä.

Apurahahakemistoon on koottu esimerkiksi eri säätiöiden myöntämistä kulttuurialan apurahoista ja niiden hakemisesta. Uutishakemiston tarkoitus on koota ajankohtaiset hallinnonalan tieto- ja tilastouutiset syötteinä saataville.

− Kulttuuripolitiikan tietoperustan haasteena on ollut, että vaikka tietoa hallinnonalalta on runsaasti, aineisto on hajallaan ja sirpaleista ja siten vaikeasti hyödynnettävissä, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasiantuntija Mira Kajantie

Tietoperustan kehittämiseksi käynnistettiin hanke, jonka yhtenä lopputuloksena syntyi nyt avattava palvelu. Tarkoituksena on ollut kehittää ratkaisu, jonka avulla olennainen tieto löytyisi yhdestä paikasta.  Opetus- ja kulttuuriministeriö ylläpitää palvelua, mutta tilastoaineistojen keruusta ja tuottamisesta vastaavat useat eri toimijat.

− Palvelussa hyödynnetään avoimia päivittyviä aineistolähteitä aina kun mahdollista. Kunkin julkaisun ohesta löytyy merkintä tietolähteestä ja sivuilla avataan tarkemmin mm. eri tiedontuottajien käsitteitä. Keräämme myös ehdotuksia ja palautetta, jotta voimme kehittää palvelua sen perusteella. 

Lisätietoja:
kulttuuriasiainneuvos Johanna Vuolasto, p. 0295 330 235

Kulttuuri