Hyppää sisältöön

Uusi supertietokone tuo lisää laskentatehoa tutkimukseen jo 2019

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2018 9.00
Tiedote

Suomalainen korkeakoulutus ja tutkimus saavat käyttöönsä uuden supertietokoneen ja laskentaympäristön. Hankinta on merkittävä kansallinen investointi, joka varmistaa suomalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kansainvälisen kilpailukyvyn data- ja laskentakeskeisillä tutkimusaloilla. Valtionyhtiö Tieteen tietotekniikan keskus CSC Oy on valinnut eurooppalaisen Atos-yhtiön järjestelmän toimittajaksi. CSC ja Atos allekirjoittavat laskentaympäristön hankintasopimuksen joulukuussa.

Hankinta rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelmasta (DL2021), jonka kautta investoidaan 37 miljoonaa euroa datanhallinnan ja laskennan laitteistoihin sekä niihin liittyviin palveluihin ja osaamisen vahvistamiseen. Hallitus päätti 33 miljoonan euron rahoituksesta vuonna 2017 ja tänä syksynä 4 miljoonan euron lisärahoituksesta, jonka avulla laskentaympäristöön voidaan asentaa huomattava määrä lisää tekoälytutkimukseen soveltuvaa laskentakapasiteettia.

- Supertietokoneen päivitys on merkittävä kansallinen investointi, joka palvelee tieteellisen laskennan sekä tekoälyn tulevia tutkimustarpeita, iloitsee opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

- Tämän investoinnin ansiosta voimme tarjota tutkijoille kilpailukykyisen laskentaympäristön ja lisäksi investointi tukee Suomen osallistumista eurooppalaiseen suurteholaskennan kehitykseen, ministeri sanoo.

CSC:n laskentaympäristön päivitys toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen laskentaympäristö otetaan käyttöön kesällä 2019. Hankinnan toisessa vaiheessa laskentakapasiteettia lisätään entisestään ja se on tutkijoiden käytettävissä keväällä 2020. CSC on suomalainen tietotekniikan osaamiskeskus, joka tuottaa kansainvälisesti korkeatasoisia ICT-asiantuntijapalveluita tutkimukselle, koulutukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille, niin että ne voivat menestyä ja tuottaa etua koko yhteiskunnalle.

Lisätietoja:
- tiedeasiainneuvos Erja Heikkinen (OKM), puh. 02953 30101
- opetusneuvos Petteri Kauppinen (OKM), puh. 02953 30147

CSC:n tiedote 13.11.2018 

Lisätietoa Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelmasta

Korkeakoulutus ja tiede Sanni Grahn-Laasonen Tiede