Hyppää sisältöön

Työryhmältä ratkaisuvaihtoehtoja Kansallisarkiston Vaasan toimipaikan tulevaisuudelle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.6.2022 12.52
Tiedote

Kansallisarkiston Vaasan toimipaikan tilannetta ja tulevaisuutta selvittänyt työryhmä on luovuttanut loppuraporttinsa tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkoselle. Työryhmä esittää raportissaan kaksi vaihtoehtoa Kansallisarkiston toiminnan jatkamiseksi Vaasassa.

Yhtenä vaihtoehtona on Kansallisarkiston ja Vaasan kaupungin arkiston yhteistoimipiste. Siirtymä tähän toimintamalliin tapahtuisi vuoden 2023 loppuun mennessä. Suurin osa Kansallisarkiston aineistoista siirrettäisiin Kansallisarkiston muihin toimipaikkoihin, kun Vaasaan jäisi aineistoa 500 hyllymetriä. Tärkein osa Vaasan aineistoista digitoitaisiin ja olisi käytettävissä valtakunnallisesti.

Toisena vaihtoehtona on Vaasaan rakennettava uudisrakennus, johon Kansallisarkiston Vaasan-toimipisteen nykytoiminta siirtyisi kokonaan. Vaasan kaupungin rakennuttamaan rakennukseen sijoittuisi useita kulttuuriperintöä säilyttäviä toimijoita ja mallissa kehitettäisiin julkishallinnon toimijoiden yhteistyötä arkistoinnissa.

Kumpikin skenaario sisältää uusia määrärahatarpeita Kansallisarkistolle, koska toiminta on siirrettävä joka tapauksessa nykyisistä toimitiloista muualle. Molemmat vaihtoehdot edellyttävät aineistojen digitointia, jotka edellyttävät rahoitusta. Uudisrakentamisen vaihtoehto nostaisi Kansallisarkiston vuokrakustannuksia Vaasassa, mutta nousun suuruuden selvittäminen edellyttää jatkotyötä.

Ministeri Honkonen päättää asian jatkovalmistelusta kesän aikana.
​​​​​​​
Lisätietoja:

-    ylijohtaja Atte Jääskeläinen, p. 0295 330 309
-    hallitusneuvos Katariina Simonen, p. 0295 330 273 (tavoitettavissa 23.6.2022)