Hyppää sisältöön

Työryhmä parantamaan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2019 15.20
Tiedote

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen asettaa työryhmän uudistamaan jatkuvaa oppimista. Työryhmän tehtävänä on laatia ehdotus toimintamalliksi, jolla vastattaisiin ennakoivasti teknologian kehityksestä ja työn murroksesta aiheutuviin uudelleen- ja täydennyskoulutustarpeisiin.

Lisäksi työryhmän tehtävänä on ehdottaa toimenpiteitä, joilla vahvistetaan taloudellisia kannusteita työuran aikaiseen opiskeluun sekä lisätään työuran aikaisen osaamisen kehittämisen suunnitelmallisuutta. Lisäksi työryhmä ehdottaa toimenpiteitä, joilla parannetaan työn ja opiskelun yhteensovittamista ja koulutusresurssien tarkoituksenmukaista kohdentumista.

- Teknologian kehitys muuttaa työelämää ja osaajatarpeita. Monien ammattien ja työtehtävien sisällöt muuttuvat. Osa työtehtävistä lakkaa olemasta ja uusia töitä syntyy. Samanaikaisesti työn murros muuttaa työn tekemisen muotoja. Muutos edessämme on suuri, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

- Työuran aikaista oppimista on kehitettävä erilaisissa elämäntilanteissa, erilaisissa työsuhteissa ja erilaisten koulutustarpeiden näkökulmasta. Tulevaisuudessa tarvitsemme entistä enemmän osaamista. Meidän on turvattava kaikille vahva yleissivistys ja perusvalmiudet sekä mahdollisuudet jatkuvalle oppimiselle. Tarvitsemme laaja-alaisen näkemyksen siitä, millaisia toimenpiteitä tarvitaan, opetusministeri sanoo.

Työryhmän puheenjohtajana toimii suunnittelupäällikkö Kirsi Heinivirta opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Työryhmän työtä ohjaa ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Ohjausryhmän jäseniä ovat kansliapäällikkö Jari Gustafsson, valtiosihteeri Martti Hetemäki ja kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

Työryhmä valmistelee ehdotuksen toimenpiteiden etenemisen tiekartasta ja välittömästi käynnistettävistä toimenpiteistä 30.4.2019 mennessä. Työryhmän määräaika päättyy 31.12.2019. 

Työryhmän tiedot ja jäsenet löytyvät Hankeikkunasta.

Lisätietoja:

Suunnittelupäällikkö Kirsi Heinivirta, p. 0295 330 136

opetusministerin erityisavustaja Emmi Venäläinen, p. 0295 330 026

Koulutus Sanni Grahn-Laasonen