Hyppää sisältöön

Tutkitun tiedon teemavuoden arviointi valmistui

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2022 9.00
Uutinen

Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 arviointiraportin mukaan teemavuosi onnistui vahvistamaan tutkitun tiedon asemaa yhteiskunnassa ja tuomaan tutkitun tiedon parissa toimivia tahoja yhteen. Arvioinnin näkökulmina olivat teemavuoden tavoitteiden saavuttaminen ja lisäarvo sidosryhmille sekä opit ja suositukset jatkotyölle.

Arvioinnin mukaan teemavuosi onnistui parhaiten tutkitun tiedon näkyvyyden parantamisessa muun muassa yhteisen brändin avulla sekä tiedeviestinnän kyvykkyyksien kehittämisen keinoin. Myös uudenlainen verkostoyhteistyö eri tiedeorganisaatioiden välillä nähtiin lisäarvona ja tutkitun tiedon näkyvyyttä parantaneena tekijänä.

Suosituksiksi raportti nostaa suunnitteluprosessin ja sitouttamisen vahvistamisen sekä tavoitteiden ja kohderyhmien selkeämmän rajaamisen. Teemavuoden jälkeen tärkeää olisi syntyneen lisäarvon säilyttäminen ja jatkojalostaminen verkostossa.

– Lähtökohtanamme tulee olla, että jokainen vuosi on tutkitun tiedon vuosi. Tutkittua tietoa on tuotava esiin, jotta osaamme pohjata omat ja yhteiset ratkaisumme sen varaan entistä vahvemmin näinä monella tapaa hankalina aikoina, johtaja Erja Heikkinen muistuttaa.

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 oli tapahtumien ja tekojen kokonaisuus, joka oli yksi kansallisen TKI-tiekartan toimenpiteistä. Teemavuoden tapahtumat ja toimet toteutti kansallinen laaja toimijoiden kenttä ja yhteistyöverkosto. Koordinaatiosta vastasi opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta. Teemavuoden ulkoisen arvioinnin toteutti Gaia Consulting Oy.

Tutkitun tiedon teemavuoden arvioinnin loppuraportti

Lisätietoja:

  • Johtaja Erja Heikkinen, p. 0295 330 101
  • Opetusneuvos Paavo-Petri Ahonen, p. 0295 330 247
  • Opetusneuvos Saara Vihko, p. 0295 330 005