Hyppää sisältöön

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala myönsi korkeakouluille lisärahoituksen uusiin aloituspaikkoihin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 29.2.2024 15.00
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala on päättänyt rahoituksesta aloituspaikkojen lisäämiseksi 15 ammattikorkeakoulussa ja seitsemässä yliopistossa. Koulutusta lisätään yhteensä lähes 41 miljoonan euron lisärahoituksella.

Ammattikorkeakouluissa uudet aloituspaikat kohdennetaan sairaanhoitajien, bioanalyytikoiden ja röntgenhoitajien koulutusmäärien lisäämiseen. Yliopistoissa aloituspaikkoja lisätään varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen.

Rahoitus uusiin aloituspaikkoihin myönnetään aloille ja alueille, joilla on vakava pula osaavasta työvoimasta.

– Pääministeri Petteri Orpon hallitus nostaa suomalaisten koulutustasoa ja avaa nuorille uusia koulutusmahdollisuuksia. Nyt jaettava rahoitus neuvoteltiin uutena lisäpanostuksena syksyn budjettiriihessä. Tämän päätöksen myötä korkeakouluissa avautuu haettavaksi yhteensä 1886 uutta koulutuspaikkaa, ministeri Multala toteaa.

Sairaanhoitajien, bioanalyytikoiden ja röntgenhoitajien osalta rahoitetaan 1011 aloituspaikkaa 24,8 miljoonalla eurolla. Varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoihin osoitetaan 16,2 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan 875 aloituspaikkaa. Varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikoista 60 on ruotsinkieliseen koulutukseen.

– Uudet aloituspaikat kohdennetaan sinne, missä tarve sekä koulutukselle että osaavalle työvoimalle on kaikkein kovinta. Helpotamme näillä päätöksillä työvoimapulaa varhaiskasvatuksessa ja sote-palveluissa, kuten hallitusohjelmassa sovimme, Multala jatkaa.

Multala iloitsee joustavan monimuotokoulutuksen laajentumisesta varhaiskasvatuksen opettajien koulutuksessa.

– Tarvitsemme enemmän varhaiskasvatuksen opettajia kuin pystymme tällä hetkellä kouluttamaan. Monimuotokoulutus antaa alalla jo oleville osaajille mahdollisuuden kouluttautua varhaiskasvatuksen opettajaksi joustavammin ja nopeammin työn ohessa. On erittäin hienoa, että yliopistot laajentavat monimuotokoulutuksen tarjontaa.

Päätökset tehtiin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen hakemusten perusteella. Rahoitus kohdistuu vuosina 2024–2026 alkaviin koulutuksiin.

Aloituspaikkalisäykset ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa

Lisätietoja:

  • Johtaja Jonna Korhonen, p. 0295 330 008
  • Opetusneuvos Sanna Hirsivaara, p. 0295 330 404 (sairaanhoitaja-, bioanalyytikko- ja röntgenhoitajakoulutuksen lisäykset)
  • Opetusneuvos Katri Tervaspalo, p. 0295 330 084 (varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen lisäykset)
  • Tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja Emmi Venäläinen, p. 050 453 2773