Hyppää sisältöön

Tasa-arvoraha, eli myönteisen erityiskohtelun rahoitus, kirjataan lakiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2022 11.00
Tiedote
Tyttö kirjoittaa

Koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa vahvistetaan kirjaamalla valtion erityisavustus ensi kertaa opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslakiin.

Myönteisen erityiskohtelun rahoitusta koskeva lakiesitys on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Esityksen tavoitteena on vähentää yhteiskunnallisen eriarvoistumisen vaikutuksia koulutukselliseen tasa-arvoon.

Myönteisen erityiskohtelun rahoituksella on tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus oppilaiden ja opiskelijoiden opinnoissa etenemiseen. Myönteisen erityiskohtelun rahoitusta kohdennetaan kouluille ja varhaiskasvatuksen toimipaikoille, joiden sijaintialueella koulutustaso on heikko ja työttömyysaste sekä vieraskielisen väestön osuus korkea.

Myönteisen erityiskohtelun rahoitusuudistus on osa Oikeus oppia – ohjelmaa.

–Tasa-arvorahan avulla vahvistetaan oppimisen tuen suuntautumista juuri sinne, missä lisäpanostuksia tarvitaan. Rahoituksen avulla puututaan oppimisen eriarvoistumiseen, joka on Suomen tämän hetken suurin koulutusta koskeva ongelma. Vaikka monilla lapsilla ja nuorilla menee koulussa hyvin, huonosti pärjäävien osuus on kasvanut. Eriarvoistumiskehitys on onnistuttava pysäyttämään, sanoo opetusministeri Li Andersson.

Uudistuksen tavoitteena on samalla vähentää rahoituksen hakuprosessiin liittyvää varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjien työmäärää, kun avustus voitaisiin myöntää kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Tasa-arvorahan vakiinnuttamisella lisätään avustuksen vaikuttavuutta ja ennakoitavuutta, jotta tasa-arvotoimia pystyttäisiin suunnittelemaan ja ennakoimaan ja vakiinnuttamaan paikallisella tasolla paremmin ja suunnitelmallisemmin.

Lausuntokierros hallituksen esityksestä päättyy 28.2.
Lausuntopalvelu

Lakiesitys annetaan eduskunnalle keväällä 2022 ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Lisätietoja:

  • hallitussihteeri Laura Niemi, puh. 02953 30046
  • Erityisasiantuntija Jenni Nuutinen, puh. 02953 30230
  • Opetusneuvos Tommi Karjalainen, puh. 02953 30140
     
Koulutus Li Andersson Varhaiskasvatus Yleissivistävä koulutus