Hyppää sisältöön

Suurtapahtuma-avustuksilla tuetaan laadukkaiden liikunta- ja urheilutapahtumien järjestämistä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.2.2024 9.43
Tiedote

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist on päättänyt liikunnan ja urheilun arvokisojen ja suurtapahtumisen avustuksista. Avustuksia myönnettiin 35 arvokisalle ja muulle urheilutapahtumalle, joita tullaan järjestämään tänä ja ensi vuonna. Avustusten kokonaissumma on kaksi miljoonaa euroa.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan Suomi kasvattaa entisestään rooliaan kansainvälisenä liikunta- ja urheilutapahtumien järjestäjänä.

Avustuksen tarkoituksena on luoda edellytykset hakea Suomeen ja tukea Suomessa järjestettäviä urheilun arvokisoja sekä muita merkittäviä liikuntakulttuurin liittyviä tapahtumia vuosina 2024–2026. Ensisijaisesti avustusta myönnetään lajien MM- tai EM-kisojen valmistelukuluihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on viime vuosina suunnannut taloudellista tukeaan tapahtumien hakuun, niiden valmisteluihin sekä toteuttamiseen. Tällä tavoin on haluttu varmistaa se, että tapahtumat onnistuvat ja toteuttamisen suunnittelu voi tapahtua täysipainoisesti.

Vuosina 2025–2027 Suomessa järjestetäänkin vuosittain vähintään kaksi isompaa EM- tai MM-tasoista arvokisaa, joilla tulee olemaan merkittävää aluetaloudellista ja -toiminnallista merkitystä.

Kansainvälisen tason tapahtumaosaamista kehitetään verkostossa

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja liikunta- ja urheilutapahtumakaupunkien verkosto on tehnyt valtakunnallisesti yhteistyötä jo useamman vuoden ajan vieden suomalaista tapahtumaosaamista esille kansainvälisesti. Ministeriö on tukenut tapahtumakaupunkien perustamaa Sport Event Management Finland -toimintaa.

– Pyrkimyksenämme on tukea tätä yhteistyöverkostoa niin, että toiminta vakiintuu ja laajenee kattamaan kaikki keskeiset tapahtumakaupungit ja niitä järjestävät toimijat mukaan. Näin kehitetään sekä kansallista että skandinaavista koordinaatiota ja osaamista urheilun suurtapahtumien hakemiseen, järjestämiseen sekä vaikuttavuuden arviointiin ja todentamiseen, ministeri Sandra Bergqvist linjaa.

– Tavoitteena on se, että yhteistyön avulla kasvatetaan Suomen tunnettuutta ja vetovoimaa pohjoismaisena johtavana urheilu-, liikunta- ja hyvinvointitapahtumien järjestäjämaana ja näihin liittyvien osa-alueiden osaajana, Bergqvist jatkaa.

Tapahtumayhteistyön avulla kehitetään myös tapahtumien vaikuttavuuden tutkimusmenetelmiä tapahtumajärjestäjien, tapahtumakaupunkien, ministeriöiden ja muiden sidosryhmien käyttöön.

Myönnetyt avustukset

Lisätietoja: erityisasiantuntija Hannu Tolonen, p. 0295 330 314