Hyppää sisältöön

Pohjoismaiset nuorisoministerit kokoustivat ensi kertaa yhdessä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2023 16.06
Uutinen

Nuorisoministereiden kokouksessa painotettiin Pohjoismaiden välistä tiivistä yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien edistämiseksi.

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist osallistui keskiviikkona 8.11. ensi kertaa järjestettyyn pohjoismaiseen nuorisoministerikokoukseen. 

Tapaamisessa pohjoismaiset ministerit jakoivat näkemyksiään siitä, mitkä ovat tärkeimpiä lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttavia asioita ja trendejä kunkin kotimaassa. Ministerit myös nimesivät parhaita käytäntöjä ja positiivisia aloitteita omista maistaan lasten ja nuorten oikeuksien edistämiseksi.

Ministeri Bergqvist kertoi puheenvuorossaan, kuinka lasten ja nuorten hyvinvoinnin eriarvoisuus on lisääntynyt huolestuttavasti viime vuosina Suomessa. Ministerin mukaan suurin osa lapsista ja nuorista voi hyvin ja on tyytyväisiä elämäänsä, mutta huonovointisuus ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet.

”Tärkeä askel on keskittää vastuu nuorten hyvinvoinnin edistämisestä opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisoministerille. Lasten ja nuorten hyvinvointia ei voi parantaa yhdellä napautuksella tai yksittäisillä toimenpiteillä. Se vaatii hallinnonalojen välistä yhteistyötä useilla alueilla ja että kaikki poliittiset sektorit tunnustavat lasten ja nuorten etujen tärkeyden sekä sitoutuvat niiden edistämiseen”, ministeri Bergqvist sanoi puheenvuorossaan.

Bergqvist kuitenkin painotti myös sitä tärkeää työtä demokratian, ihmisoikeuksien ja osallisuuden vahvistamiseksi, mitä varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehdään Suomessa. Ministeri kertoi kollegoilleen, että Suomi on viime vuosina panostanut paljon muun muassa demokratiakasvatukseen ja osallisuuden vahvistamiseen kouluissa.

Lisäksi Bergqvist painotti sen tärkeyttä, että Pohjoismaat tekevät tiivistä yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien edistämiseksi myös ministeritasolla.

Kokoukseen osallistuivat nuorista ja lapsista vastaavat ministerit Suomen lisäksi pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajamaa Islannista, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Färsaarilta ja Grönlannista. Kokous pidettiin etäyhteyksin.