Hyppää sisältöön

Pilvi Torsti Euroopan koulutussäätiön johtajaksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2023 12.30
Uutinen
Pilvi Torsti.
Pilvi Torsti. Kuva: Eric Vidal / Euroopan unioni 2023 - Lähde: Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentti on nimittänyt valtiotieteen tohtori Pilvi Torstin Euroopan koulutussäätiön (ETF) johtajaksi. Nimitys on suomalaisittain merkittävä. Torsti aloittaa virassa 16. huhtikuuta 2023.

Tällä hetkellä valtiotieteen tohtori Pilvi Torsti toimii liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan valtiosihteerinä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on toiminut valtiosihteerinä myös opetus- ja kulttuuriministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä sekä kansanedustajana.

Poliittisesta historiasta tohtoriksi väitellyt Torsti valittiin vuonna 2020 Helsingin yliopiston vuoden dosentiksi. Hänen erikoisalaansa ovat historian poliittinen käyttö ja historiatietoisuus.

Yhteiskunnallisesti aktiivinen Torsti on ollut mukana useissa globaaleissa hankkeissa. Torsti on muun muassa johtanut sodanjälkeisen Bosnian ja Hertsegovinan ensimmäisen monikansallisen lukion perustamista Mostariin ja toimii edelleen United World College -lukiosta vastaavan säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Torsti on myös yksi koulutusvientiin keskittyvän HEI Schools -yrityksen perustajista. Yritys on perustettu vuonna 2015 yhdessä Helsingin yliopiston kanssa, ja sen tavoitteena on tarjota korkealaatuista varhaiskasvatusta mahdollisimman monelle lapselle ympäri maailmaa.

Konkreettisia toimia Euroopan hyväksi

Euroopan koulutussäätiö (ETF, European Training Foundation) on EU:n virasto, joka tukee Euroopan unionia ympäröiviä maita koulutus- ja työmarkkinajärjestelmiensä uudistamisessa. Se tekee tällä hetkellä yhteistyötä 28 kumppanimaan kanssa pääasiassa EU:n laajentumis- ja naapuruuspolitiikan puitteissa.

Viraston toiminta käynnistyi vuonna 1994 Italian Torinossa, joka on edelleen sen päätoimipaikka.

ETF:n johtajana Torsti pääsee hyödyntämään vankkaa kokemustaan koulutuspolitiikan kansallisesta ja kansainvälisestä edistämisestä ja tarjoamaan konkreettiseen työhön vahvan suomalaisen kädenjäljen.

– Koko maailma etsii ratkaisuja osaamisen ja sivistyksen kentällä, ja Suomessa inhimillisen pääoman kehittäminen on saatu nousemaan strategiseen rooliin. Olen itsekin vaikeaan elämäntilanteeseen 1970-luvulla syntynyt tyttö. Edustan sitä suomalaista hyvinvointivaltiota, jossa koulutus on luonut kaikille mahdollisuudet. Tavoitteeni on vahvistaa sitä, että ETF:n asiantuntemus on maksimaalisessa käytössä paitsi EU:n myös koko maailman tasolla. Olen 25 vuotta uskonut siihen, että koulutuksella voidaan muuttaa maailmaa. Avainsana on pitkäjänteisyys.

Ukrainan kriisin myötä EU aloitti mittavat toimet eurooppalaisen rauhan ja vakauden puolesta. Torstin mukaan ETF on voimakkaasti mukana Ukrainan tilanteessa ja ukrainalaisten tulevaisuuden rakentamisessa. Rauhan edellytyksien rakentamisen kenttä on myös hänelle itselleen todella merkittävä.

– Viran hakuaika päättyi päivää ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tällöin viran ja koko ETF:n merkitys realisoitui minulle aivan uudella tavalla. Koen, että tässä hetkessä on todella arvokasta päästä työskentelemään konkreettisesti Euroopan hyväksi.

ETF:n tiedote: Pilvi Torsti appointed as new Director of the European Training Foundation

Haastattelupyynnöt: