Hyppää sisältöön

Pääministeri Petteri Orpo ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist: Nuorten vaikutusmahdollisuuksia on vahvistettava

opetus- ja kulttuuriministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.9.2023 15.31
Tiedote
Pääministeri Petteri Orpo, nuorisoministeri Sandra Bergqvist ja joukko nuoria.

Pääministeri Petteri Orpo ja liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist osallistuivat nuorten vaikuttajien huipputapaamiseen Helsingissä perjantaina 1. syyskuuta. Pääministeri ja nuorisoministeri kuuntelivat nuorten työpajoissa pohtimat esitykset hallitusohjelman mukaisista teemoista ja kommentoivat niitä.

– Nuorisovaltuustojen kirjaaminen kuntalakiin on ollut tärkeä päätös nuorten osallisuuden vahvistamiseksi, mutta työ ei vielä ole ohi. On tärkeää, että nuorten asemaan kunta- ja hyvinvointialuetasolla kiinnitetään jatkuvaa huomiota. Kirjasimme tämän tavoitteen hallitusohjelmaankin, pääministeri Orpo sanoi tilaisuudessa.

– Nuorten elämän ei kuitenkaan kuulu olla vain hallintoa ja vaikuttamista: Teillä on oltava oikeus myös huolettomaan elämään. Maailman on oltava sellainen, jossa tulevaisuuteen uskaltaa luottaa: että on töitä, puhdasta luontoa, palvelut jotka ottavat kiinni, jos ei pärjää. Meidän päättäjien harteilla on huolehtia tästä, jotta teidän ei tarvitsisi, pääministeri Orpo totesi.

Ministeri Bergqvist korosti puheenvuorossaan nuorten vaikutusmahdollisuuksien vahvistamista. Yhtenä konkreettisena työkaluna ministeri Bergqvist nosti esiin nuorten kuulemisen rakenteiden vahvistamisen esimerkiksi Viron mallin mukaan. Virossa on suunnitteilla perustaa kaikkiin nuorten kannalta keskeisiin ministeriöihin nuorten osallisuutta vahvistava ryhmä.

– Meillä päättäjillä on erityinen vastuu kuunnella nuorten viestejä ja velvollisuus osallistaa nuoria päätöksentekoon. Osallistumisväyliä tulee kuitenkin kehittää nuorten ehdoilla. Meidän tulisi antaa nuorille paikkoja vaikuttaa, turvallisia tiloja harjoitella, kokeilla, erehtyä ja oppia. Tällä tavoin syntyy uusia ajattelutapoja ja ideoita, ministeri Bergqvist sanoo.

Nuoret keskustelivat päivän aikana toiveistaan uudelle hallitukselle. Työpajojen teemat painottuivat nuorten mahdollisuuksiin ja rooliin tulevaisuuden yhteiskunnassa sekä keskusteluun muun muassa kansainvälisestä yhteistyöstä ja kestävistä energianratkaisuista.

Lisätietoa tapahtumasta

Lisätietoa:

pääministerin erityisavustaja Katri Manninen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 16001 (valtioneuvoston vaihde)

liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin erityisavustaja Rosanna Blomster (nuorisoasiat, opintotuki), p. 0295 330 337