Hyppää sisältöön

Oppivelvollisuus laajenee – uudistuksesta tietoa nuorille sosiaalisessa mediassa ja opetusministerin kyselytunneilla

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2021 9.22
Uutinen

Oppivelvollisuus laajenee 18 ikävuoteen. Uudistus koskee ensimmäisenä tänä keväänä peruskoulunsa päättäviä nuoria. Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii uudistuksesta nuorille sosiaalisessa mediassa. Perusopetuksen päättävät nuoret saavat tietoa myös kotiin.

Oppivelvollisuuslaki tulee voimaan 1. elokuuta 2021, mutta hakeutumisvelvoitetta koskevat säännökset astuivat voimaan jo 1. tammikuuta 2021. Hakeutumisvelvoite tarkoittaa, että kaikki tämän hetken 9-luokkalaiset hakeutuvat toisen asteen koulutukseen yhteishaussa 23.2.–23.3.21 tai muulla tavoin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii uudistuksesta nuorille ministeriön Instagram-tilillä helmi-maaliskuussa. Tilin tilapäivitysten kautta nuoret saavat tietoa uudistuksesta; mitä uudistus tarkoittaa ja miksi se tehdään. Tilille tuotetaan myös aiheeseen liittyviä videoita ja helmikuussa some-vaikuttajia ilmestyy kanavalle. Vaikuttajaviestinnässä painotetaan kevään yhteishausta muistuttamista. 

Opetusministeri Jussi Saramo vierailee kevään aikana kouluissa Teamsin välityksellä ja vastaa oppilaiden kysymyksiin. Oulun Kaukovainion koulussa 15. helmikuuta klo 10–10.45 järjestettävä kyselytunti striimataan suorana opetus- ja kulttuuriministeriön YouTube-kanavalla.

Opetusministeri Saramo pitää kyselytunteja nuorille myös opetus- ja kulttuuriministeriön Instagramissa. Ensimmäinen kyselytunti järjestetään 22. helmikuuta. Kysymyksiä voi lähettää edellisenä päivänä Instan kautta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö lähettää 9-luokkalaisille nuorille ja heidän huoltajilleen tietoa uudistuksesta myös kotiosoitteisiin.

Tietoa uudistuksesta verkossa:
opetus- ja kulttuuriministeriö
Opetushallitus 


Lisätietoja:
erityisavustaja Touko Sipiläinen, p. 0295 330 143, opetus- ja kulttuuriministeriö
viestintäjohtaja Mari-Kaisa Brander, p. 040 131 3388, ja viestinnän asiantuntija Mari Koivula (tiedustelut striimauksesta), p. 0295 330 194, opetus- ja kulttuuriministeriö

Ammatillinen koulutus Koulutus Nuoriso Yleissivistävä koulutus