Hyppää sisältöön

Opiskelijajärjestöt ja ministeri Bergqvist käsittelivät opintotuen kokonaisuudistusta pyöreän pöydän keskustelussa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2023 15.02
Uutinen

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist ja opiskelijajärjestöjen edustajat kokoontuivat keskiviikkona 22. marraskuuta puhumaan opintotuen kokonaisuudistuksesta pyöreän pöydän keskusteluun.

Ministeri Bergqvistin koolle kutsumassa keskustelussa tehtiin katsaus opintotuen nykytilaan, puhuttiin opintotuen haasteista kautta aikojen ja suunnattiin katse tulevaan eli opintotuen kokonaisuudistukseen.

Tällä hetkellä opintotuki koostuu opiskelijalle maksettavasta opintorahasta, asumislisästä sekä valtiontakauksesta opintolainalle. Lisäksi pienituloisen opintovelallisen korot voidaan maksaa korkoavustuksena ja määräajassa korkeakoulututkinnon suorittanut voi saada opintolainahyvityksen. Opintotukea on kehitetty sykleissä hallituskausittain: kunkin hallituksen koulutus-, työllisyys-, tai sosiaalipolitiikan intressit sekä valtiontalouden reunaehdot ovat olleet erilaisia.

Hallitusohjelman mukaisesti opintorahaan ei tehdä indeksitarkistuksia 2024-2027, jonka seurauksena opintorahan ostovoima laskee arviolta 10 prosenttia vuoteen 2027 mennessä. Hallitus toteuttaa lisäksi asumistuen kokonaisuudistuksen, jonka tavoitteena on tukien kohdistuminen tukea eniten tarvitseville ryhmille. 

Hallitus haluaa myös turvata päätoimisen opiskelun edellytyksiä parhaillaan eduskuntakäsittelyn loppusuoralla olevalla opintotukilain muutosesityksellä, jonka mukaan opintorahan huoltajakorotukseen tehdään tasokorotus ja opintolainan valtiontakauksen määriä korotetaan.  

Opiskelijajärjestöt korostivat tilaisuudessa muun muassa riittävän opintotuen ja koulutustason noston yhteyttä.

Hallitus käynnistää opintotuen kokonaisuudistuksen, jonka myötä opintotuen tavoitteena on mahdollistaa ensisijaisesti täysipäiväinen opiskelu. Opintotuen kokonaisuudistuksessa käydään läpi opintorahan taso, opintolainan suuruus ja opintolainahyvityksen määrä, vapaiden tulojen rajat, perheellisten opiskelijoiden asema ja asumisen tukeminen. Uudistusta varten laaditaan tarpeellisia taustaselvityksistä.

–  Kävimme tilaisuudessa rakentavaa keskustelua, ja opiskelijajärjestöt nostivat esiin heille tärkeitä näkökulmia. Opintotuen kokonaisuudistuksen tavoitteena on turvata opiskeluaikainen toimeentulo, vahvistaa opintotuen kannustinelementtejä ja tukea opintojen läpäisyä tavoiteajassa, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sanoo.

Lisätietoja: 
Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Bergqvistin erityisavustaja Rosanna Blomster, [email protected], puh. 050 411 9338
Neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen, [email protected], puh. 040 5786991