Hyppää sisältöön

Opetusministeri Henriksson osallistuu EU-komission koulutusta koskevaan Global Gateway -tapahtumaan Brysselissä: Suomi haluaa olla vahva kumppani koulutuksen globaalikysymyksissä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 11.4.2024 10.18
Tiedote
Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson osallistuu 11.4.2024 EU-komission ja EU:n neuvoston puheenjohtajamaan Belgian järjestämään korkean tason tapahtumaan Brysselissä, jossa tarkastellaan EU:n roolia globaalin oppimisen kriisin ratkaisussa. Ministeri tapaa myös kahdenvälisesti kumppanimaita ja kansainvälisiä koulutuksen rahoittajia.

Tapahtumassa tarkastellaan EU:n työtä koulutukseen liittyvässä kehitysyhteistyössä. Ministeri kiittää EU-komissiota siitä, että se on kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen johdolla lisännyt koulutukseen suunnattua rahoitustaan. EU ja sen jäsenmaat ovat yhdessä merkittävin kansainvälisen avun antaja koulutusalalla. Koulutus ja tutkimus ovat myös keskeinen osa EU:n yhteyspoliittisen Global Gateway -strategian painotuksia. Vihreää ja digitaalista siirtymää ei voida toteuttaa ilman panostuksia osaamiseen. 

Ministeri osallistuu tapahtumassa opettajuuden kysymyksiä tarkastelevaan paneeliin ja tuo esiin Suomen kokemuksia opettajankoulutuksen kehittämisessä. Suomessa opettajan ammatti on edelleen houkuttava, mutta monessa maassa on vakava pula pätevistä opettajista. Unescon mukaan vuoteen 2030 mennessä tulisi maailmanlaajuisesti rekrytoida 44 miljoonaa uutta opettajaa, jotta kestävän kehityksen Agenda2030 koulutustavoitteet voitaisiin saavuttaa. 

Ministeri onkin erityisen iloinen siitä, että Suomi toimii Ranskan, Belgian, Unescon ja Afrikan Unionin kanssa Afrikkaan suuntautuvan alueellisen Team Europe -lippulaivahankkeen kumppanina, jossa vahvistetaan Afrikan kumppanimaiden kapasiteettia opettajuuteen ja opettajankoulutuksen liittyvässä politiikkasuunnittelussa. Opettajat ovat koulutuksen laadun keskiössä. 

Suomi on kumppanina myös toisessa Team Europe-hankkeessa, jossa kehitetään ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyttä Afrikan maissa. Hankkeiden toteuttaja Suomessa on Opetushallitus. Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä osallistuu tapahtuman aikana järjestettävään, hankkeita koskevaan allekirjoitusseremoniaan.

Tapahtuman yhteydessä ministeri keskustelee myös kahdenvälisesti Somalian opetusministerin Farah Sheikh Abdulqadir, koulutuksen globaalirahaston Global Partnership for Education (GPE) pääjohtajan Laura Frigent ja Unicefin kumppanuuksista vastaavan varapääjohtajan Kitty van der Heijden kanssa.

Lisätietoja:
•    ministerin erityisavustaja Anna Abrahamsson, puh. +358 50 4520105
•    erityisasiantuntija Kati Anttalainen, p. +358 40 7362889

Lisätietoja tapahtumasta: https://international-partnerships.ec.europa.eu/news-and-events/global-gateway-high-level-event-education_en