Hyppää sisältöön

OKM tukee ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen TKI-hankkeita viidellä miljoonalla eurolla

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2021 14.44
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa harkinnanvaraisena valtionrahoituksena tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. TKI-hankehaku on pysyvä tapa vahvistaa strategista suunnittelua ja johtamista sekä tukea TKI-toiminnan laatua ja vaikuttavuutta. Kohdistettu haku toteutettiin tänä vuonna neljättä kertaa.

Rahoituksen saajia tänä vuonna olivat Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia ja Vaasan ammattikorkeakoulu yhteishakemuksella, Satakunnan ammattikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu.

– Ammattikorkeakoulut ovat tehokkaita käytännönläheisten ratkaisujen kehittäjiä niin omilla alueillaan kuin valtakunnallisestikin. Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta ansaitsee arvostuksen ja tuen, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Ammattikorkeakoulut kuvasivat hakemuksissaan strategiansa mukaisen profiloitumisalueelle sijoittuvan TKI-hankesuunnitelman. Ulkopuolinen arviointipaneeli arvioi ja pisteytti hakemukset. Arvioinnissa keskityttiin suunnitelman realistisuuteen ja innovatiivisuuteen suhteessa ammattikorkeakoulun strategiaan ja vahvuusalueisiin. Ministeriö myönsi rahoitusta arvioinnissa menestyneille ja korkeakoulun profiloitumista parhaiten tukeville hakemuksille. Kansainvälisen arviointipaneelin puheenjohtajana toimi Bio- ja kiertotalousteeman ohjelmajohtaja Ilmari Absetz Business Finlandista.

Ammattikorkeakoulujen hankkeiden toivottiin kytkeytyvän alueen ja keskeisten seutukaupunkien TKI-ympäristöihin. TKI-toimilta toivottiin lisäksi sosiaalisen, kulttuurisen, taloudellisen tai ekologisen kestävän kehityksen vaikuttavuutta joko korkeakoulun omaan tai toimialueen tai seutukaupunkien toimintaan.

Kesäkuussa 2021 päättyneeseen hakuun saapui 20 hankehakemusta, joista yksi oli kahden ammattikorkeakoulun yhteinen. Rahoitusta haettiin yhteensä lähes 15 miljoonaa euroa.

Rahoitetut hankkeet

Ammattikorkeakoulu Hankkeen nimi Rahoitus, euroa
Haaga-Helia AI DRIVER! - Digital business transformations. Human AI interaction in service business and open education. 790 421
Karelia Sustainable Building Technologies – Community of Practise (SBTCP) 639 783
Laurea Empowering People towards Socially Inclusive Society 640 000
Novia ja VAMK Flexible Energy Systems Integration and Optimization (FESIO) 750 600
SAMK HEAL ‐ Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept 627 840
Turku AMK Intelligent and sustainable stormwater management (ISMO) 789 692
XAMK Competences and materials for low-carbon and circular economy-based construction - CIRCON 760 600

Lisätietoja:

  • Johtaja Erja Heikkinen, p. 0295 330 101
  • Opetusneuvos Matti Kajaste, p. 0295 330 378