Hyppää sisältöön

OKM:ltä tukea lapsille ja nuorille uusia kulttuurielämyksiä tuoville hankkeille

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2021 8.47
Tiedote
Maalauksia ja veistoksia Ateneumissa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on myöntänyt 1,8 miljoonaa euroa kulttuurihankkeille, jotka lisäävät lasten ja nuorten taidekokemuksia ja kulttuurielämyksiä tänä ja ensi vuonna. Tukea sai 45 hanketta. Suurimmat avustukset saivat Kansallisgallerian Ateneum omaksi – 5.-6.-luokkalaisten virtuaalivierailujen valtakunnallinen hanke, Konserttikeskuksen Live, joka vie sirkuksen, tanssin ja teatterin esityksiä kouluihin sekä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hanke, jolla tuetaan kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien teossa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustushaun tarkoituksena oli paikata korona-aikana syntynyttä vajetta mahdollisuuksissa osallistua kulttuurin. Hakemuksia saapui ennätysmäärä 208. Niistä avustuksen sai 45 hanketta, joiden myötä kulttuurielämyksiä on luvassa peräti 98 000 lapselle ja nuorelle.

– Nämä hankkeet tuovat lapsille ja nuorille kaivattua yhdessä tekemisen ja kokemisen iloa taiteen ja kulttuurin ammattilaisten kanssa ja esityksissä. Hakemusten suuri määrä oli osoitus siitä, että taiteen ja kulttuurin toimijoilla on paljon halua ja ideoita työskennellä lasten ja nuorten parissa juuri nyt. Tuetuissa hankkeissa on monia uusia avauksia, ministeri Annika Saarikko kertoo.

Kansallisgallerian Ateneum omaksi -hankkeessa 5.-6.-luokkalaiset kutsutaan oppaan johdolla tutustumaan Ateneumin taideaarteisiin virtuaalisesti. Hankkeessa luodaan museoiden ja taidelaitosten käyttöön uusi virtuaalivierailu-malli. Toteutuksessa on mukana 400 koululuokkaa ja niiden opettajat, 20 Ateneumin yleisötyön ja taideopastuksen ammattilaista sekä 300 kulttuuriorganisaatioiden edustajaa. Hanke toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi ja kattaa koko maan sekä Suomi-koulut ulkomailla.

Konserttikeskuksen Live – esittävän taiteen kohtaamisia kouluihin -hanke vie kouluihin sirkuksen, tanssin ja teatterin esityksiä, kun perinteisesti oppilaat ovat päässeet kouluissa ainoastaan konsertteihin. Uusi esittävän taiteen kiertuemallin takana on Konserttikeskuksen sekä Teatterin, Tanssin ja Sirkuksen Tiedotuskeskusten yhteistyö. Esitykset painotetaan alueille, joilla kulttuuritarjontaa on vähän.

Säkylän kunnan Kulttuuriposit+ on esimerkki kunnan järjestämästä erinomaisesta hankkeesta. Siinä 500 nuorelle on suunniteltu tapahtumakokonaisuus, johon sisältyy tanssin, valokuvauksen, elokuvan ja musiikin taide-elämyksiä ja toimintaa.

Tuettujen hankkeiden joukossa on myös maamme ensimmäinen lapsia ja nuoria koskeva Uusi eurooppalainen Bauhaus -hanke, jonka toteuttaa Arkki International Oy. FutuVision 2030 -hankkeessa lapset ja nuoret visioivat rakennetun ympäristön tulevaisuutta.

Hankkeiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota lasten ja nuorten määrää, yhdessä tekemisen tapoihin, hankkeen tarpeellisuuden perusteisiin, tulosten hyödynnettävyyteen, innovatiivisuuteen ja paikallisiin erityispiirteisiin. 

Lasten taide- ja kulttuurihankkeisiin myönnetyt avustukset

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, p. 0295 330 069

Annika Saarikko Kulttuuri