Hyppää sisältöön

Ministeriö tukee ammattikorkeakoulujen TKI-hankkeita viidellä miljoonalla eurolla

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2020 12.46
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa harkinnanvaraisena valtionrahoituksena tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Kohdistettu haku toteutettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. TKI-hankehaku on pysyvä tapa vahvistaa strategista suunnittelua ja johtamista sekä tukea TKI-toiminnan laatua ja vaikuttavuutta.

Erityisrahoituksen saajia tänä vuonna olivat Turun ammattikorkeakoulu yhdessä Novia yrkeshögskolanin kanssa, Yrkeshögskolan Arcada, Centria-ammattikorkeakoulu, Karelia Ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

– Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta on viime vuosina laajentunut merkittävästi, ja suuri osa tästä TKI-rahoituksesta tulee eri EU-lähteistä. Se on osoitus TKI-osaamisen laadullisesta kehittymisestä. Kolmas hakukierroksemme osoitti, että eri puolilla Suomea ammattikorkeakouluilla on korkeatasoisia ja monipuolisia TKI-toiminnan hankkeita, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Ammattikorkeakoulut kuvasivat hakemuksissaan strategian mukaisen profiloitumisalueelle sijoittuvan TKI-hankesuunnitelman. Ulkopuolinen arviointipaneeli arvioi ja pisteytti hakemukset. Ministeriö myönsi rahoitusta arvioinnissa menestyneille ja korkeakoulun profiloitumista parhaiten tukeville hakemuksille. Kansainvälisen arviointipaneelin puheenjohtajana toimi neuvotteleva virkamies Kirsti Vilén työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kolmatta kertaa toteutettu rahoitushaku jatkoi ammattikorkeakoulujen strategioihin pohjautuvan TKI-toiminnan tukemista. Strategiapohjainen profiloitumisalue voi olla esimerkiksi alakohtainen tai toimintatavallinen. Erityisesti pyydettiin ammattikorkeakoulujen yhteistyötä ja työnjakoa edistäviä profiloitumisesityksiä.
 

Hakija TKI-hanke Rahoitus (euroa)
Turun ammattikorkeakoulu yhdessä Novia yrkeshögskolanin kanssa Applied Research Platform for Autonomous Systems 1 380 000
Yrkeshögskolan Arcada AI driven Nordic Health and Welfare 625 000
Centria-ammattikorkeakoulu Chemistry for Circular Economy 475 000
Karelia Ammattikorkeakoulu RDI Excellence in Creating an Age-friendly Society in Remote Areas 810 000
Metropolia Ammattikorkeakoulu Creating wellbeing in daily life through Inclusive RDI 725 000
Satakunnan ammattikorkeakoulu Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals 575 000
Seinäjoen ammattikorkeakoulu Strengthening Business Transfer Ecosystems Through HEI Expertise 410 000


Huhtikuussa 2020 päättyneeseen hakuun saapui hankehakemuksia yhteensä 21 kappaletta, joista yksi oli kahden ammattikorkeakoulun yhteinen. Rahoitusta haettiin yhteensä lähes 18 miljoonaa euroa.

Arvioinnissa keskityttiin suunnitelman realistisuuteen ja innovatiivisuuteen suhteessa ammattikorkeakoulun strategiaan ja vahvuusalueisiin. Arvioinnissa tarkasteltiin myös muun muassa ammattikorkeakoulujen yhteistyötä ja työnjakoa edistäviä esityksiä.

Lisätietoja

Johtaja Erja Heikkinen, p. 02953 30101
Opetusneuvos Paavo-Petri Ahonen, p. 02953 30247