Hyppää sisältöön

Ministeri Henriksson tapasi ministerikollegoita Tukholmassa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 31.1.2024 9.31
Tiedote
Opetusministeri Anna-Maja Henriksson, kouluministeri Lotta Edholm sekä koulutusministeri Mats Persson.
Vierailun aikana ministeri Henriksson tapasi kouluministeri Lotta Edholmin sekä koulutusministeri Mats Perssonin.

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili Tukholmassa maanantaina ja tiistaina 29.-30.1. Vierailun aikana ministeri Henriksson tapasi kouluasioista vastaavan ministerikollegansa, kouluministeri Lotta Edholmin sekä koulutusministeri Mats Perssonin. Henriksson vieraili myös Tukholman ruotsinsuomalaisessa koulussa.

Kouluministeri Edholmin tapaamisessa keskustelun aiheena oli PISA-tulosten jälkimainingeissa perustaitojen eli lukemisen, kirjoittamisen ja matemaattisten taitojen merkitys lasten ja nuorten koulutuspolun vahvistamisessa. Perusopetuksen vähimmäistuntimäärän nosto Suomessa kolmella vuosiviikkotunnilla opetussuunnitelmaa laajentamatta sekä Suomessa toteutettu oppivelvollisuusiän nosto kiinnostivat myös.

- Sekä Suomessa että Ruotsissa on tarve vahvistaa perustaitoja. Lukutaito on nyky-yhteiskunnassa erityisen tärkeää ja siksi hallitus painottaa nyt toimia, joilla opettajille ja oppilaille annetaan enemmän aikaa keskittyä siihen, sanoi ministeri Henriksson. 

Ministeri painotti kodin roolia lukutaidon vahvistamisessa, esimerkiksi vanhempien ja muiden aikuisten lukemisen kautta.  

Opetusministeri Henriksson tapasi myös koulutusministeri Mats Perssonin. Ministerit keskustelivat edellä mainittujen aiheiden lisäksi myös ammatillisesta koulutuksesta. Myös Suomen LUMA-strategia 2030 luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan osaajista yhteiskunnan hyvinvoinnin ja kasvun tukena oli keskustelun aiheena.  

- Keskustelimme yleensä sivistyksen tärkeydestä. Tulevaisuudessa työelämässä pärjääminen ilman toisen asteen koulutusta tai korkeakoulututkintoa tulee olemaan huomattavasti vaikeampaa. Lisäksi kävimme molempien ministereiden kanssa hyvän keskustelun perinteisistä oppimateriaaleista ja digitaalisista sekä siitä, miten tärkeää on, etteivät matkapuhelimet häiritse opetusta, Henriksson kertoo. 

Ministeri Henrikssonin tapaamiset kollegoidensa kanssa osuivat hetkeen, kun Ruotsi on juuri aloittanut Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuden. Ruotsin puheenjohtajakauden lähtökohtana on turvallisempi, vihreämpi ja vapaampi Pohjola, erityistä huomiota kiinnitetään rajat ylittävän liikkuvuuden ja integraation lisäämiseen. Ruotsin jälkeen ministerineuvoston puheenjohtajuus siirtyy Suomelle.

Lisätietoja:
- Erityisavustaja Anita Westerholm, puh. +358 295 330 085