Hyppää sisältöön

Ministeri Henriksson Euroopan neuvoston opetusministerikonferenssissa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2023 14.23
Uutinen

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson osallistuu Euroopan neuvoston opetusministerikonferenssiin, joka järjestetään Strasbourgissa 28. ja 29. syyskuuta. Opetusministerikonferenssin pääteemana on koulutuksen arvopohjan ja roolin edistäminen yhteiskunnallisessa uudistamisessa. Muita konferenssin keskeisiä teemoja ovat koulutus kriisiaikana ja digisiirtymän hyödyntäminen koulutuksessa.

Euroopan neuvoston jäsenvaltioita ja tarkkailijajäseniä yhteen kokoavan opetusministerikonferenssin tavoitteena on muun muassa vahvistaa koulutuksen roolia Euroopan neuvoston arvojen – demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion – toteutumiseksi. Lisäksi tarkoituksena on hyväksyä viisi loppupäätelmää koulutuksen ja tulevaisuuden ajankohtaisista haasteista konferenssin teemaan liittyen. Yksi hyväksyttävistä loppupäätelmistä on Euroopan neuvoston koulutuksen strategia ”Learners First” 2030. Koulutuksen strategian tavoitteena on edistää demokraattisen osallistumisen kulttuuria koulutuksen avulla.

Ministeri Henriksson pitää puheenvuoronsa konferenssin pääteemasta painottaen koulutusjärjestelmien keskeistä roolia oppilaiden kasvattamisessa demokraattiseen kansalaisuuteen. Lisäksi tärkeinä teemoina puheessa korostuvat yhteiskuntien resilienssin vahvistaminen koulutuksen myötä ja tekoälyn hyödyntäminen ihmisoikeuksia ja demokratiaa kunnioittavalla tavalla.

- Suomessa tasa-arvon, demokratian ja ihmisoikeuksien tavoitteet opitaan jo peruskoulussa ja kaikilla koulutusasteilla on tärkeää tukea kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi. Suomi korostaa näiden yhteisten eurooppalaisten arvojen merkitystä. Erityisen tärkeitä ne ovat nykyisinä epävarmoina aikoina, sanoo opetusministeri Anna-Maja Henriksson.

Suomi on sitoutunut Euroopan neuvoston työhön. Suomi myös osoittaa tukensa Ukrainalle Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamana kriisiaikana, jolloin koulutuksen rooli lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamisessa on yhä merkittävämpi.

Lisätietoja: erityisavustaja Lisa Palm, puh. +358 295330381